transformatie Bartje
transformatie Bartje

Transformatie: Bartje

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van mini-paardje Bartje, die doodziek van de wormen was. Toen hij beter werd bleek hij een vrolijke en ondeugende pony.


De shetlander waar Cheyenne Ebbers zo gek op was, moest ze laten is slapen. Ze stond voor haar examenperiode, toen haar moeder voorstelde om een nieuwe pony te nemen als ze zou slagen. Zo lang hoefde ze echter niet te wachten: “Mijn moeder kwam per toeval een advertentie tegen op Marktplaats. We hebben gebeld en zijn gaan kijken. Eerlijk gezegd zag hij er wel wat zielig uit. Hij was heel rustig en ik vroeg me af of hij ’t wel was voor mij. Maar mijn moeder was positief, en zei: ‘Misschien kunnen we er wel wat moois van maken.’” Bartje zou in eerste instantie nog even bij zijn oude eigenaar blijven, maar het voelde goed en diezelfde dag nog was de pony voor Chayenne.

Toen Bartje bij Chayenne kwam, werd hij gelijk ontwormd, en twee maanden later nog een keer. Maar de behandeling pakte slecht uit en Bartje werd erg ziek.  “Bartje had al weinig pit, een buikje en een dikke vacht toen hij bij ons kwam, maar twee maanden later was hij echt een hoopje ellende.” Bartjes mest werd meegenomen voor onderzoek. “De dierenarts belde mij een paar uur later op. Hij zei dat er bij 450 gevonden eitjes sprake is van zware wormbesmetting. Bartje was aan het vechten tegen een besmetting van 1750 eitjes…” Bartje werd direct naar de kliniek gebracht. De dag erna was hij er nog slechter aan toe. “Zijn koorts was gestegen, eten en drinken deed hij niet meer en hij had totaal geen puf om overeind te komen. Vier dagen lang heeft hij staan vechten voor zijn leven, maar gelukkig knapte hij op en aan het einde van het weekend kon ik de kleine weer ophalen.”

Toen Bartje weer thuis bij Chayenne was is, ze veel met hem gaan wandelen. “Zijn gezondheid had een behoorlijke klap gehad, dus ik heb ‘m vertroeteld. Hij mocht veel op z’n weitje, ik poetste hem en wandelde met hem. Toen hij na een paar maanden een stuk sterker was, ben ik met ‘m gaan longeren en fietsen.” Chayenne doet ook veel vrijheidsdressuur met haar pony. “Qua karakter zijn mini-paardjes echt geweldig, het zijn echte clowntjes.”

De grootste verandering van Bartje is dat hij nu vol zit met energie. “Hij springt, steigert en hinnikt en dat deed hij eerst echt niet. Hij is erg ondeugend.” In de toekomst wil Chayenne Bartje ook voor de wagen zetten. Het is alleen nog erg lastig om een passend tuig voor hem te vinden. “Voor nu ben ik ontzettend blij dat ik zo’n vrolijke pony in de wei heb lopen, die goed in zijn vel zit. Ik ben blij dat hij zo’n vechter is en toen niet heeft opgegeven.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

transformatie Bartje
transformatie Bartje
transformatie Bartje
transformatie Bartje
twee-maanden-na-zijn-thuiskomst