transformatie Contessa
transformatie Contessa

Transformatie: Contessa

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Contessa. Rustig rijden ging niet met haar, maar door een andere aanpak is ze veranderd in een makkelijk en leuk paard.


Toen Nynke twaalf was verzorgde ze twee paarden. De eigenaar besloot er een paard bij te nemen en Nynke mocht kiezen. “Zonder goed na te denken kochten we   Contessa, maar ze bleek niet zo makkelijk.” In eerste instantie mocht Contessa in de wei wennen en aansterken, maar toen ze haar oppakten bleek er geen beginnen aan. “Ze trapte in stal en rende alleen maar voor je weg tijdens het longeren. Ik kon haar niet vastzetten, niet wassen en niet rijden. Overal schrok ze van.”

De eigenaar van Contessa besloot haar naar dressuurinstructrice Marcelle Hesselink te brengen, en die heeft haar toen een half jaar gereden. “Toen Contessa weer bij ons was ging het kort goed. Daarna waren we weer terug bij af. Ze rende voor me weg, met haar neus in de lucht. Ze wilde niets meer.” Tijdens een buitenrit kregen Nynke en haar stalvriendin een ongeluk. Nadat de paarden geschrokken waren van koeien, toeterde er ook nog eens een vrachtwagen naar de amazones. Contessa steigerde, en Nynke viel op haar rug. “We hadden gelukkig niets ernstigs. Het ongeluk deed me wel besluiten dat het zo niet langer meer kon. Contessa was een puber en ik wist op dat moment niet hoe ik met haar om moest gaan.”

Nynke nam lessen en begon met vrijheidsdressuur. Ze leerde daarbij om Contessa te belonen voor goed gedrag en verkeerd gedrag te negeren. “Ik denk dat het met mij te maken had. Ik strafte haar, maar als een echte merrie werd zij daar heel boos van. Nu richt ik me op positief gedrag. En als iets niet gaat, dan vraag ik iets wat ze wél kan. Ik stop wanneer ze iets goed doet, ook al ben ik nog maar een kwartiertje aan het rijden. Ik ga niet over haar grens.” Bij Contessa is echt een knop omgegaan. Ze is veel vrolijker en doet nu met veel plezier de oefeningen van vrijheidsdressuur.

Nynke vind het vooral belangrijk om lekker door te trainen, zoals ze dat nu doet. “Contessa is erg leergierig, dus ik kijk gewoon hoe ver we komen. Wellicht dat ik binnenkort nog wel een cross met haar wil doen, maar ik heb geen grote wedstrijdplannen.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

transfromatie contessa
transfromatie contessa
transfromatie contessa
transfromatie contessa