Transformatie Debbie
Transformatie Debbie

Transformatie: Valentino

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van de jonge KWPN’er Valentino, die groeide uit tot een volwassen en mensgericht paard.


Debbie Stet kocht bijna die jaar geleden met haar vader de jonge Valentino. “Ik had altijd paarden verzorgd, maar steeds als ik een band had opgebouwd, werden ze verkocht of verhuisden ze.” Zodoende opperde de vader van Debbie om voor een eigen paard te gaan kijken. “Ik had een paard op het oog maar deze werd afgekeurd op zijn rug.” Maar deze fokker had nog meer paarden staan en toen Debbie en haar vader wat rondkeken kwam er een jong paard op hen afgestapt. “Hij liep in het gangpad en maakte contact met mijn vader. Ik twijfelde, maar mijn vader en Valentino waren gek op elkaar.”

“Valentino was nog niet meteen gekocht. De fokker was op leeftijd en kreeg de bruine maar niet verkocht. De afspraak om hem weg te brengen was al gemaakt.” Debbie en haar vader wisten de fokker over te halen en kochten Valentino. “Ik plaatste Valentino op een pensionstal waar hij een uitloopstal kreeg en de hele dag beschikking had tot voer.” Valentino sterkte aan, maar had een pittig karakter. “Hij was nog hengst en toen ze ’s zomers met zijn allen het land op gingen, liet ik hem castreren.” Maar Valentino bleef druk en mocht van de pensioneigenaar het land niet op. “We verhuisden naar een andere stal en sinds Valentino met de kudde op het land staat, is hij nog meer opgeknapt.”

Debbie heeft Valentino inmiddels drie jaar en na afgelopen zomer begon ze hem zadelmak te maken met de hulp van dressuurinstructrice Chaneequa Dam. “In de omgang is Valentino soms nog druk, maar met het trainen is hij ook heel braaf. Hij is erg mensgericht en vindt het leuk om aandacht te krijgen. Hij is nieuwsgierig en vind mensen, honden en andere paarden allemaal even leuk.” Ook het rijden gaat goed. “Ik rijd nog niet zo vaak, want ik wil niet teveel van hem vragen. We hebben één keer in de week les en alle oefeningen doet Valentino braaf.”

Debbie en Valentino hebben in de afgelopen jaren veel van elkaar geleerd. “Ik heb er geen spijt van dat ik hem gekregen heb. Ik wist nog niet alles van paarden, we hebben alles samen moeten leren. Hij heeft mij laten zien dat hij dankzij wederzijds respect veel voor me doet.” In de toekomst wil Debbie graag kijken hoe ver ze met Valentino in de sport kan komen. “Ik pak binnenkort de training goed op en dan wil ik van de zomer ook graag mijn eerste wedstrijd starten.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

FB_IMG_1452638490545
FB_IMG_1452448226672