transformatie falco
transformatie falco

Transformatie: Falco

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Fjord Falco. Hij was altijd al erg lief, maar gewoon een beetje te dik! Inmiddels is hij uitgegroeid tot een sierlijk en lenig rijpaard.


Toen Machteld Beckx zestien jaar oud was kreeg ze dan eindelijk haar eigen paard. Ze ging op zoek naar een sober paard, het liefst een Haflinger, omdat die sterk en loyaal zijn. “Mijn nichtje wees me op de zoon van haar Fjordenmerrie. Ze dacht dat hij wel wat voor mij zou zijn, en zou het extra leuk vinden als hij in de familie zou blijven.” Machteld ging kijken, in de veronderstelling dat dat ras toch niets zou zijn voor haar. “Daar stond hij dan: een Fjord met hele ondeugende oogjes, waar je in af kan lezen dat hij ongein uit gaat halen. Het klinkt cliché, maar daar viel ik voor.”

Falco had een ontzettend vriendelijk en werkwillig karakter, maar: hij was veel te zwaar. “Als ik mijn armen om zijn nek sloeg, kon ik mijn vingertoppen niet bij elkaar brengen, hij had letterlijk een dikke speknek!” Hij had een enorme singel nodig, was pas zadelmak en nog erg groen. “Als ik terug kijk op die eerste jaren, is het een wonder dat ik nog leef. Op buitenrit keerde hij om en vloog hij  in volle vaart terug naar zijn wei. Of hij sprong zonder aanleiding opzij.” Maar Falco had nooit kwaad in de zin en gaandeweg vlogen de kilo’s eraf en werd zijn gedrag ook wat gelijkmatiger.

Drie jaar geleden kwam de training van Falco in een stroomversnelling terecht toen zij bij haar huidige trainer, Gonçalo Linhas, terecht kwam. De Portugees kwam een paar keer per jaar naar België om clincis te geven in de klassieke rijkunst. “Toen we bij één van zijn clinics waren, hadden zij twee rijpaarden over en ik werd per toeval gevraagd mee te rijden in de clinic op één van die paarden.” Die dag was een succes en vanaf dat moment kreeg Machteld geregeld de kans om in haar weekenden met de goed geschoolde paarden te rijden. “Deze paarden waren hele goede leerpaarden. Ik kreeg het juiste gevoel bij de oefeningen, en dit maakte het voor mij makkelijker om dit gevoel te vertalen naar Falco. Ik wist wanneer ik met hem in de goede richting zat.” Binnen vier jaar is Machteld met haar Fjord van een kleine schouder binnenwaarts naar piaffe en appuyementen gegaan.

Gisteren, 25 oktober, is Falco precies tien jaar bij Machteld. De grootste verandering die Falco doormaakte is dat hij nu een stuk beter in zijn vel zit - letterlijk. “Falco was niet alleen dik, maar ook heel scheef. Hij was zó links gebogen, dat hij niet rechtsom aan de longe wilde lopen. Doordat ik hem gymnastiseerde leerde hij zijn lichaam beter te gebruiken. Zijn werkwilligheid hielp hem om, ondanks zijn compacte bouw, zo lenig te worden.” Vorige maand mocht Machteld zelfs tijdens de clinic van Gonçalo met haar Falco rijden. “Inmiddels is mijn trainer een goede vriend geworden en hij gelooft sterk in mij. Daarom mocht ik met mijn eigen paard in zijn clinic rijden. Dat was de eerste keer dat ik Falco aan hem en ander publiek liet zien. Ik was erg nerveus; ik had hem immers helemaal zelf opgeleid.” De clinic was een groot succes voor Machteld: “De oprechte glimlach die Falco op de gezichten van de aanwezigen toverde, was voor mij een bekroning op zijn transformatie.” In Walonië, het Franse deel van België, zijn er jaarlijks de zogenaamde Feria, ofwel: Spaanse festijnen. “In verschillende steden zijn er dan optredens met paarden. Ik ben van plan om Falco daar mee naar toe te nemen en met hem op te treden. Hij verdient het echt om een keer goed in de schijnwerpers te staan.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.