oog
oog

Dierenarts Jan Greve: ‘Paardenbeul bestaat niet’

Nieuws

In de Paardenkrant uiten dierenartsen Jan Greve en Gert Teunissen zich vandaag over de massahysterie rondom de paardenbeul. De ervaren dierenartsen zijn van mening dat de paarden het elkaar aandoen.


Jan Greve verklaart tegenover De Paardenkrant: ”Ik heb de foto’s van de merrie van Van Baalen ook gezien, afschuwelijk uiteraard. Maar ik kan met mijn kennis niet bedenken hoe je dit als mens voor elkaar krijgt. Het bestaat niet dat dit met een mes gedaan is. Als het je al lukt om überhaupt een keer te snijden, dan heb je voor het opensnijden van de vulva tot de uier meerdere sneden nodig, dat laat zo’n merrie echt niet toe, tenzij ze verdoofd was. Daarbij komt nog dat er grote bloedvaten door dat gebied lopen, die met een mes in het wilde weg niet te ontwijken zijn en op de foto’s is niet veel bloed te zien. Dit is een stomp trauma, waarschijnlijk door een zeer harde klap van een andere merrie ontstaan.”

Dierenarts Gert Teunissen is het volledig eens met zijn collega: ”Dit lukt je gewoon niet, dat gaat gewoon niet, ook niet bij het braafste paard.” Teunissen merkt ook op dat de ‘mishandelde’ paarden nooit alleen staan. “Het zijn ook vrijwel altijd merries, en die draaien met de achterhand naar elkaar toe voordat ze een klap uitdelen. Maar laat ik nog wel toevoegen: er zijn echt wel idioten in de wereld die op een emmer achter een paard gaan staan om zo’n paard te dekken, maar snijden en prikken lukt je niet.”

Collega’s


De collega’s van Greve en Teunissen reageren vandaag ook op hun uitingen. “We staan achter Jans beredenering, maar paardenbeulen lopen wel degelijk rond”, schrijven ze op hun website.

De dierenartsen op De Watermolen zijn van mening dat de woorden van Greve enige nuancering verdient en er wel degelijk paardenbeulen rondlopen: “Uiteraard zijn er ook dubieuze gevallen waarbij de verwondingen veroorzaakt zijn door andere paarden of objecten in de omgeving. Echter, een onthoofde pony of een paard met messteken is niet weg te schrijven onder de noemer ‘natuurlijk geweld’.”

Bron: Horses / De Paardenkrant / De Watermolen