Afbeelding NL Coverwedstrijd_2021
Afbeelding NL Coverwedstrijd_2021

Bit X Paard Verzameld Coverwedstrijd gesloten, selecties bekend!

Nieuws

Het hoogtepunt van ons jubileumjaar 2020 was zonder twijfel de Bit x Paard Verzameld Coverwedstrijd! Als fotograaf jouw beeld terugvinden op de cover van een magazine is al heel gaaf, maar wanneer krijgt een illustrator, schilder, tekenaar of andere kunstenaar de kans om te schitteren op de omslag van een magazine? Op ons zomernummer van 2020 schitterde na een zeer spannende aftelronde het veulen van Cath Driessen de voorplaat. Vanaf nu gaat de Coverwedstrijd 2021 van start!


Voor ons als redactie was de Coverwedstrijd in ons jubileumjaar eerst vooral heel spannend: hoe zou de kwaliteit zijn van de ingezonden werken? Al in de eerste week werden we gerustgesteld: wat een prachtige en creatieve inzendingen kregen we binnen! Daarna was het alleen nog maar genieten. Telkens als we dachten dat het niet mooier kon, werden we weer verrast. We hadden ook nooit gedacht dat we zoveel internationale inzendingen zouden krijgen. Hoe bijzonder was dat!


Jury


Joyce Ter Horst van Paard Verzameld en Dorien van Dijk, hoofdredacteur van Bit, hadden de moeilijke taak om de werken te beoordelen. Mooi, origineel en creatief blijven uiteindelijk deels subjectieve begrippen. Joyce beoordeelde als kunstkenner de werken op hun uitvoering, terwijl Dorien de inzendingen beoordeelde op de geschiktheid om dienst te doen als cover van Bit. 


Joyce ziet als kunstcurator van de Paard Verzameld Gallery een diversiteit aan hippische kunst. “Ik was vorig jaar tijdens de eerste Coverwedstrijd dan ook heel benieuwd naar de inzendingen. Vooral naar de creativiteit, techniek en kwaliteit. Wat voor beeld zou de opdracht, 25 jaar Bit, oproepen? Wat voor compositie en kleurgebruik? De inzendingen - meer dan 100! - kwamen niet alleen uit Nederland, maar uit heel de wereld en een Amerikaanse inzending haalde zelfs de Amerikaanse krant!”


Thema


Deze criteria blijven ook bij de Coverwedstrijd 2021 de belangrijkste pijlers bij de ‘beoordeling’ van de werken die we opgestuurd krijgen. Daarnaast leek het ons leuk om de ondertitel van Bit dit jaar leidend te laten zijn als thema: Paard, passie & plezier. Een breed thema waar je alle kanten mee op kunt in je ontwerp! Let op: je inzending moet trouwens wel nieuw zijn. De coverwedstrijd 2021 is gesloten.


Criteria 


Om je alvast op weg te helpen in je creatieve proces delen we graag met jou het praktische lijst van hoofdredacteur Dorien, waarin de eisen staan van een Bit cover. Om kans te maken deze creatieve challenge te winnen, moet jouw ontwerp aan de volgende criteria voldoen:


  • De voorkeur van een coverplaat in de zomer gaat uit naar wat frisser beeld. De keuze van de redactie valt in dit seizoen minder snel op een donkere plaat met veel zwart.
  • In één oogopslag moet de lezer kunnen zien wat het ontwerp voorstelt. Deze eis is misschien het minst ‘hard’. Uiteindelijk is een goed kunstwerk best een tweede blik waard, maar het helpt wel wanneer er direct herkenning is bij het zien van de cover. Liefst gevolgd door ver- en bewondering.
  • Er moet voldoende ruimte zijn voor het logo en coverteksten. Het beeld moet in harmonie zijn met de teksten, het één mag het ander niet overschreeuwen.
  • Het is al een beetje genoemd, maar het is niet handig als een inzending haaks op het seizoen staat seizoen (het ontwerp hoeft niet op de zomer te zijn geïnspireerd/gebaseerd, maar mag niet direct een winters gevoel oproepen).
  • De stijl van het ontwerp moet passen bij de filosofie van Bit. Een afbeelding van bijvoorbeeld stang en trens vind je niet snel terug in Bit en al helemaal niet op de cover.
  • Het werk moet nieuw gemaakt zijn en aan het thema voldoen.

Waarom zou je meedoen?


Wij zouden het graag omdraaien: waarom zou je niet meedoen? Het maakt niet uit of het creëren van beeld je werk of je hobby is. Als je het graag doet, dagen wij je uit om deze jaarlijks terugkerende challenge als inspiratiebron te gebruiken. Hoe leuk is het om je ontwerp straks terug te zien op de cover of – wanneer je niet de nummer één bent – misschien in het magazine. Wij hebben vorig jaar genoten van alle verschillende technieken die werden gebruikt, maar ook van de verhalen achter de kunstwerken. Dat maakte het echt bijzonder. Wij hopen dat jullie dit jaar weer massaal jullie creativiteit met ons willen delen! Wij hebben er alvast heel veel zin in!


Lees hier meer over de Coverwedstrijd 2021!


De geselecteerde werken *update 24 mei


Eerste selectie van 10 mei 2021.De tweede selectie van 17 mei 2021 is bekend! Welke is jouw favoriet?De laatste selectie van 24 mei 2021 is bekend!


Alisa-Rosenfelder
Andrea-Rodriguez
Annette-Sommer
Anouk-Tank
Babette-Horschler
Beth-Macdonald
Nina-Tuovinen
dav
Peter-Simpson
Deborah-Herbert
Myrthe-van-der-Meer
Sandra-Sauvageot
Marjo-Lebbe
Jessie-Veraverbeke
Marcelo-Petrocelli
Lena-Lottsfeldt
Ele-Gybo
Emily-Shank
Kamilla-Rudnicka
Mirelle-Vegers
Beth-Macdonald-1
Karen-Osborn
Pauline-Zeij-
Kathy-Russell
Julie-Landrieu
Femke-Krock
Deborah-Herbert-1
Sanne-ten-Thij
Ele-Gybo-1
Emily-Shank-1
Femke-Krock-1
Jessie-Veraverbeke-1
dav
Julie-Landrieu-1
Kamilla-Rudnicka-1
Karen-Osborn-1
Kathy-Russell-1
Lena-Lottsfeldt-1
Marcelo-Petrocelli-1
Marjo-Lebbe-1
Mirelle-Vegers-1
Myrthe-van-der-Meer-1
Nina-Tuovinen-1
Pauline-Zeij-1-1
Peter-Simpson-1
Sandra-Sauvageot-1
Sanne-ten-Thij-1
Karen-Osborn-3
Heidi-Ras
Ineke-Thoen
Susanne-Meneere
Monica-C-Nilsen-1