Paard Verzameld Gallery op Fieracavalli

Nieuws

Joyce Ter Horst maakt met haar bedrijf Paard Verzameld Gallery behoorlijk naam. Voor Bit schrijft ze de rubriek Paard & Kunst en samen organiseren we regelmatig de Coverwedstrijd. Dit jaar is Paard Verzameld Gallery een samenwerking aangegaan met Art&Cavallo, de kunstafdeling van het grote paardensportevenement Fieracavalli.


Joyce Ter Horst begon met Paard Verzameld toen haar eigen paard bijna zes jaar geleden overleed. “Al die tijd die ik normaal aan mijn paard besteedde, had ik nu over”, vertelt ze. “Om toch met paarden bezig te kunnen zijn, begon ik met het plaatsen van kunstwerken van paarden van verschillende kunstenaars op Facebook.” Dit initiatief groeide al snel uit tot een platform waar Joyce, die zelf een kunstopleiding heeft gedaan, artikelen en interviews met verschillende paarden kunstenaars op plaatste.



Over Paard Verzameld


Uit haar eigen tijd als kunstenaar, wist Joyce dat het moeilijk kan zijn om tijdens het werken contact te houden met je mede-kunstenaars. “Je hebt dan niet altijd even goed in de gaten waar iedereen mee bezig is”, legt ze uit. Ze besloot dus een collectief te beginnen waar kunstenaars zich bij aan konden sluiten en contact met elkaar konden houden. Voor dit collectief organiseert Joyce ook regelmatig inspiratiedagen en opdrachten. ‘Inmiddels zitten nu ongeveer honderd kunstenaars bij het collectief”, legt Joyce uit. “Zij maken allemaal werk van paarden, dat kan van alles zijn; fotografie, beeldhouwwerk, of schilderijen. Ze komen ook niet allemaal uit Nederland, kunst is erg internationaal, dus het collectief ook. Ik denk dat we inmiddels zo’n vierentwintig nationaliteiten hebben.”


Via het contact met al die kunstenaars, kwam Joyce erachter dat veel paarden kunstenaars moeite hebben met het verkopen van hun werk. Ze kwamen moeilijk terecht in bijvoorbeeld een gallery. Ook dat besloot Joyce zelf dan maar op te pakken en zo ontstond de Paard Verzameld Gallery zo’n drie jaar geleden. “In de Gallery hangen zo’n vierentwintig kunstenaars met een serie werken. De Gallery is echt mijn bedrijf, ik kies die kunst dus ook zelf uit en bepaal welke kunstenaar met zijn werk in de Gallery komt te hangen en wie niet. Natuurlijk wisselt dat ook regelmatig”, legt Joyce uit. Inmiddels is de Gallery uitgegroeid tot een groot internationaal bedrijf op het gebied van paardenkunst. Met een kwart miljoen volgers op Facebook was Paard Verzameld Gallery dan ook een gewilde compagnon voor het Italiaanse Art&Cavallo.



Samenwerking met Art&Cavallo


De Paard Verzameld Gallery heeft nu dus ook een samenwerking met Art&Cavallo, de kunstafdeling van het grote paardensportevenement Fieracavalli in het Italiaanse Verona. Als je het evenement niet kent is het moeilijk te bevatten hoe groot het is. Het evenement vindt plaats in een enorm complex, met achttien grote hallen. Fieracavalli bestaat al ruim honderdtwintig jaar en begon ooit als paardenmarkt. Inmiddels wordt de wereldbeker springen er echter gereden, evenals verschillende andere disciplines.


Naast het paardrijden, worden er verschillende stamboeken gepresenteerd, is er een groot strodorp, een vip-gelegenheid en een kunstexpositie. “Die kunstexpositie zit tussen de grootste hal en de vip-gelegenheid in”, legt Joyce uit. “Dit is het derde jaar dat Art&Cavallo wordt georganiseerd en de tweede keer dat het in levende lijve wordt georganiseerd. Vorig jaar was er wegens corona een online expositie. Tijdens de expositie krijgen twintig kunstenaars de kans om hun werk tentoon te stellen, waarna geïnteresseerden het via een QR-code kunnen aanschaffen.”



Joyce zit ook in de jury van Art&Cavallo, als enige kunstkenner zelfs. “Veel van de juryleden komen voornamelijk uit de paardensport, maar zijn geen kunstkenners”, legt ze uit. Joyce is beide en beslist daarom met de anderen welke kunstenaars op de expositie mogen staan. “Tot 15 september mogen kunstenaars hun werk inleveren”, vertelt Joyce. “In de week van 21 september maken we dan de twintig winnaars bekend.”


Fieracavalli vindt plaats van 4 tot en met 7 november en van 12 tot en met 14 november 2021 in Verona Fiere, Viale del Lavoro, Verona, Italie. 


Wil je met je kunst zelf deelnemen aan Art&Cavallo? Klik dan hier voor meer informatie.



Bron: Bitmagazine