online Jenai Davis, Amerika
online Jenai Davis, Amerika

Coverwedstrijdwinnares Jenai Davis weet kijker vast te houden

Nieuws

De winnaar van de Bit Coverwedstrijd met als thema ‘Winter Wonderland’ is bekend! De jury heeft na rijp beraad gekozen voor de inzending van Jenai Davis uit de Verenigde Staten, zij schilderde haar Shetlander ‘Fred’ in de sneeuw. “Net als voorgaande keren zaten we als jury behoorlijk op één lijn en waren we het allebei eens over de winnaar”, aldus Joyce Ter Horst van Paard Verzameld.


“Erg knap hoe de kunstenaar een winters tafereel zoveel warmte kan laten uitstralen. Tegelijkertijd is er rekening gehouden met zowel de doelgroep van het magazine als de positionering van het werk op de cover. Er is voldoende ruimte voor het Bit-logo, coverteksten en de EAN-code”, aldus Bit-hoofdredacteur Dorien van Dijk.


Wanneer de cover precies op de omslag van Bit zal schitteren is op dit moment niet bekend, omdat het magazine zich in een transitiefase bevindt naar een nieuwe eigenaar. Daarom heeft de redactie ervoor gekozen om de winnaar en de vijf daarop volgende finalisten digitaal in het zonnetje te zetten!


Noorderlicht


Het viel de organisatoren van de Coverwedstrijden, Joyce Ter Horst van Paard Verzameld en de redactie van Bit, op dat de inzendingen pas wat later op gang kwamen dan gewend. Joyce Ter Horst: “Wat mij deze keer opviel dat het voor deelnemers lastiger was dan we zelf aanvankelijk dachten. Zelfs na een beetje sturing als in niet te ‘kerstig’ en de tip rekening te houden met de compositie, leek het er even op dat de opdracht een behoorlijke moeilijkheidsgraad had. Maar gelukkig werden we uiteindelijk beloond met een prachtige selectie aan hedendaagse, internationale paardenkunst!”


Het thema ‘Winter Wonderland’ leek voor sommige kunstenaars ook voor wat hoofdbrekens te zorgen. En dat is niet eens zo heel raar: sommige deelnemers wonen in gebieden waar het nooit sneeuwt! Joyce Ter Horst: “Wat ik erg leuk vond om te zien is dat je met een internationale wedstrijd ook een kijkje hoe andere mensen naar deze periode in het jaar kijken. Sommige vieren kerst immers in de zon op het strand, of wonen juist in een gebied waar het nauwelijks nog licht wordt in de winter.”


Wat verder opviel is dat verschillende kunstenaars zich hebben laten inspireren door het noorderlicht. Onder wie ook Signe-Sanne Oortgijsen (Nederland), één van de vijf finalisten die zichzelf verder zullen voorstellen op het platform Bit.


‘Dat is het mooie aan kunst. Kleine raampjes naar een andere wereld. Werken die tot de verbeelding spreken, je ontroeren of laten lachen.’


Creatieve draai


De andere finalisten zijn: Mirelle Vegers (Nederland), Cath Driessen (Nederland), Anita Jansen (Nederland) en Madison Callaghan (Verenigd Koninkrijk). Hoofdredacteur Dorien van Dijk: “Mirelle Vegers slaagde erin haar paardenportret een zachte dromerigheid mee te geven. Gecombineerd met het kleurgebruik en de zachte vallende sneeuw, was dit exact waar we als redactie naar zochten. Cath Driessen kenden we natuurlijk al: zij won anderhalf jaar geleden de coverwedstrijd met een werk van haar veulen. Dit keer beeldde zij de typische houding af van een paard in barre weersomstandigheden. Billen tegen de wind in, voetjes bij elkaar en rustig wachten tot het slechte weer is overgewaaid. Anita Jansen gaf een heel creatieve draai aan de opdracht: de kerstboom op het voorhoofd van het paard tovert hem om in een eenhoorn. De jonge kunstenares Madison Callaghan slaagde erin haar werk zo realistisch neer te zetten, dat het net lijkt alsof ze een foto heeft bewerkt. Niets is echter minder waar. Haar techniekgebruik, de actie op het doek en de compositie zijn ook absoluut een finaleplaats waardig.” 


Winnaar & finalistenJoyce Ter Horst: “Dat is het mooie aan kunst. Kleine raampjes naar een andere wereld. Werken die tot de verbeelding spreken, je ontroeren of laten lachen. En dat is ook deze keer weer goed gelukt!” 


Streng op slordigheidjes


Wat maakt een winnaar dan de beste? “Dat blijkt altijd heel moeilijk en natuurlijk ook een beetje subjectief”, stelt Dorien van Dijk. “Het blijft een juryoordeel. Sommige punten waarop we beoordelen zijn heel feitelijk, zoals de opdracht ‘Winter Wonderland’. Zomerse plaatjes vallen daarmee buiten de boot, ongeacht of ze verder zeer geslaagd zijn. Verder is het doel van de wedstrijd: op de cover komen van Bit Magazine. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, moet een kunstwerk nu eenmaal aan een paar voorwaarden voldoen. Er moet plek overblijven om naast de afbeelding leesbare teksten te plaatsen. Dit betekent dat het niet handig is om een heel drukke achtergrond te kiezen. Verder moet het Bit-logo niet door een essentieel onderdeel van het kunstwerk lopen. De compositie is dus erg belangrijk en zeker anders dan bij een vrije opdracht. Bit magazine is een tijdschrift voor volwassenen. Dit betekent ook dat kunstwerken die die zouden schitteren in een kinderboek, minder passend zijn op de cover van Bit. Ook een ‘te vaag’ werk is niet aan te raden: je moet in één oogopslag zien waarnaar je kijkt. Om een goede indruk te krijgen van het werk, is het daarnaast van essentieel belang dat de kunstenaar zijn werk goed op de foto weet vast te leggen. Op slordigheidjes op dat vlak zijn we ook streng.”


Dierbare herinnering


“Winnares Jenai Davis weet de toeschouwer op een subtiele manier te boeien, doordat de Shetlander naar de sneeuwpop kijkt. En ja, het is net of de sneeuwman terugkijkt. Deze interactie, weerspiegelt het thema Winter Wonderland, het rustige kleurgebruik, de sneeuw die op de herkenbare plekjes op de vacht blijft hangen; dit alles maken van dit werk een betoverende Bit-cover”, aldus de Bit-hoofdredacteur. “Voor haar een dierbare herinnering, nu vastgelegd op doek. En werkelijk een prachtige cover!” zo voegt Joyce Ter Horst er terecht aan toe.


Lees hier meer over de winnares Jenai Davis en de runners-up!


Bron: Bitmagazine.nl

Signe-Sanne-Oortgijsen-Nederland
Cath-Driessen-1
Mirelle-Vegers
Madison-Callaghan-
Jenai-Davis-Amerika
Anita-Jansen-Nederland
Signe-Sanne-Oortgijsen-Nederland-1