Bit cover 281 online
Bit cover 281 online

Dit is de winnaar van de Bit x Paard Verzameld Coverwedstrijd 2021

Nieuws

Na het succes van vorig jaar hield Bit samen met het kunstplatform Paard Verzameld weer een coverwedstrijd. Deze keer met het thema: paard, passie & plezier! Zo’n 130 creatievelingen uit binnen- en buitenland deden mee. Aan Bit-hoofdredacteur Dorien van Dijk en Joyce Ter Horst van Paard Verzameld de moeilijke keus om de winnaar te kiezen. Met trots kunnen we melden dat de omhelzing van vrouw en paard van de Poolse Kasia Dippel onze cover siert! Het nummer bestel je nu in onze webshop.


Dorien van Dijk, hoofdredacteur Bit: “Naast het thema gaven we de kunstenaars dit jaar nog wat tips mee om rekening mee te houden. Wanneer je werk maakt voor de cover van een magazine, dan moet er plaats zijn voor het logo van het tijdschrift en moeten de coverteksten er leesbaar bij geplaatst kunnen worden. Bij een heel aantal kunstenaars zagen we dat er serieus met deze criteria rekening was gehouden. Dit maakte de uiteindelijke top tien selectie ontzettend moeilijk voor mij en medejurylid Joyce Ter Horst van Paard Verzameld. De gebruikte technieken liepen enorm uiteen. En eigenlijk is de top tien nog te klein om alle bijzonderheden van de inzendingen te kunnen vermelden.”


Ongedwongen gebondenheid


“We zagen de elementen zon, water en wind veel terug in de inzendingen. Natuurlijke elementen die symbool staan voor de natuurlijke habitat van onze paarden, een stukje vrijheid. Toch was het uiteindelijk het beeld van de ongedwongen gebondenheid dat ons raakte. Haast uit de losse pols – zo lijkt het – schetste Kasia Dippel de omhelzing van de vrouw en het paard. Wederzijds respect en genegenheid. Verbonden in het moment, vastgelegd in een mooi kleuren- en lijnenspel. Ik denk dat de blik van het paard en het intieme moment herkenbaar is voor velen van ons. Dat stukje intimiteit dat je met je eigen paard hebt en op dit soort momenten tot uiting komt. Doordat de vrouw in het kunstwerk duidelijk anoniem is, kunnen we haar gemakkelijk inwisselen voor onszelf.”


‘En eigenlijk is de top tien nog te klein om alle bijzonderheden van de inzendingen te kunnen vermelden’


Jurylid Joyce Ter Horst van Paard Verzameld vond de wedstrijd ook dit jaar weer een succes! “Prachtig om te zien dat kunst ons verbindt en samenbrengt in een tijd waar samenkomen (bijna) niet mogelijk was. Persoonlijk vond ik het fijn om te zien dat er dit jaar meer gedurfd werd. Niet alleen wat meer kleur en textuur, maar ook wat grafischer en abstracter.” Kunstenaars maakten dit jaar nieuw werk wat bij het thema paste. “Dat resulteerde in veel veulens en blije paarden in de wei, maar ook beelden die de band tussen mens en paard laten zien. Beelden waarin de lezer zichzelf zal herkennen. Kasia Dippels winnende cover is daarvan het ultieme voorbeeld. Prachtig los en schetsmatig werk met fijne kleuren die liefde, geluk en plezier weergeven.”


Winnend kunstwerk


Het werk van de 47-jarige Kasia Dippel uit Polen staat dit jaar op ons zomernummer. Had de Poolse kunstenares het eigenlijk verwacht? “Aan de ene kant was ik erg verrast dat ik gewonnen had, maar aan de andere kant eigenlijk ook weer niet”, laat Kasia weten. “Ik had een sterk gevoel dat ik echt een sterk beeld had ingeleverd en voelde dat mijn werk nog wel eens het winnende werk kon zijn.” Kasia probeert direct en eerlijk te zijn in haar werk. “Wat ik als paardenkunstenaar wil, is het licht op dieren richten. Ik zou mensen graag meer bewust maken van het dierenleven en dierenwelzijn.”


Inspiratie


Een persoonlijke foto van een andere kunstenaar, Signe-Sanne, die ook heeft meegedaan aan de coverwedstrijd, inspireerde Kasia voor haar inzending. In het werk van Kasia is de persoon onherkenbaar gemaakt. Kasia: “Een van de aspecten die me trok in de foto van Signe-Sanne was dat het gezicht van de persoon onherkenbaar was. Ik vond dit erg symbolisch. Het paard is hierdoor het enige dat belangrijk is in de foto en ook in mijn kunstwerk. Ik probeer in mijn kunst vaak om maar één hoofd te laten zien, dat van het paard. De mens portretteer ik niet. Ik vind het leuk om hiermee te experimenteren. Door het hoofd weg te werken, werk ik ook de geest van de mens weg en wil ik mensen inspireren om te denken hoe het is om een paard te zijn en als een paard te denken.”


Stille leermeesters


“De relatie tussen mens en paard is een erg gevoelig en delicaat onderwerp”, vertelt Kasia. “Een paard maakt je leven compleet, net als ander dieren. Met dit beeld wil ik het paard laten zien als vriend, in plaats van als gebruiksobject of huisdier. Ik wil de rol van het paard veranderen. Paarden kunnen echt onze stille leermeesters zijn. De vrije geesten die zo vriendelijk zijn om ons te vergezellen en ons leven op te fleuren. En daar moeten we echt dankbaar voor zijn.”


Runners-up & eervolle vermeldingen


Runners-upEervolle vermeldingenBron: Bitmagazine.nl