Aiyana Smith en Jade
Aiyana Smith en Jade Foto: Larissa van Zeist

Aiyana Smith: “Jade’s karakter is echt goud waard”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Wedstrijden

Toen Aiyana Smith tweeënhalf jaar geleden voor de keuze stond om tussen Andalusiërmerrie Jade en een Belgisch trekpaard te kiezen, was de keuze snel gemaakt. De amazone werd op slag verliefd op Jade en besloot met de onervaren merrie aan de slag te gaan. 

Uitdaging aangaan

Toen Aiyana tweeënhalf jaar geleden stage moest gaan lopen, besloot haar moeder haar te motiveren door haar de keuze te geven tussen een Andalusiërmerrie en een Belgisch trekpaard. “Mijn moeder wist dat ik enorm tegen mij stage op zag en besloot, in ruil voor goede inzet op mijn stage, een paard voor mij te leasen.”

“Toen ik Jade voor het eerst zag, was ik op slag verliefd. Ze zocht direct contact en had een hele nieuwsgierige en zachtaardige blik. Ze is onbeleerd vanuit Spanje naar Nederland gekomen en was pas net onder het zadel toen ik haar zag. Toch wilde ik graag de uitdaging met haar aangaan”, vertelt ze.


Foto: Larissa van Zeist

“Haar karakter is goud waard”

Hoewel Aiyana in de afgelopen jaren zelf al redelijk wat ervaring heeft opgedaan in de paardensport, is het voor Jade dus nog allemaal nieuw. “We zijn samen aan het ontdekken waar we het meeste plezier uit halen. Ik vind dressuur rijden en springen allebei heel leuk en hoewel Jade vanwege haar Spaanse roots niet per se aanleg heeft voor de springsport, vindt zij het ook heel erg leuk om te doen.”

“Ze doet in alles enorm haar best en is onwijs lief. Ze geeft iedereen die opstapt veel vertrouwen. Haar karakter is echt goud waard.”


Foto: Larissa van Zeist

“Het begin is gemaakt”

Nu de amazone en haar ouders midden in het proces zitten om de merrie over te kopen, hebben ze ook de wedstrijden opgepakt. “We hebben al wat dressuurwedstrijdjes gereden, maar dat hoop ik nog wat fanatieker te kunnen oppakken als we straks een eigen trailer hebben. We hebben iedere week les en wisselen af tussen grondwerk, dressuur en springen. We zijn met van alles bezig en proberen ons zo steeds verder te ontwikkelen.”

“Heel stiekem hoop ik haar dit jaar nog te kunnen starten in een 60/70cm parcours. Thuis pakt ze het springen heel goed op, dus ik ben benieuwd hoe ze het op wedstrijd doet. Ze is eigenlijk nog maar kort aan het werk, maar het begin is gemaakt. Het is nu een kwestie van kracht opbouwen”, sluit Aiyana gemotiveerd af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Larissa van Zeist 

Afbeelding
Afbeelding