Afbeelding
Foto: Rozemarijn Arends fotografie

Romée Kappert: “Het is een lang, maar mooi proces”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Mindful Equestrian Recreatie Vrijheidsdressuur

Hoewel de twintigjarige Romée Kappert niet uit een typische paardensportfamilie komt, kruipt het paardenbloed waar het niet gaan kan. De amazone heeft met de 27-jarige Beauty een geweldige jeugd beleefd en zet de kennis die ze toen heeft opgedaan nu in op de zevenjarige Meadow’s Miracle en achtjarige Latte Macchiato, twee volle zusjes van de hengst Firestone. 

Mooie jeugd

Romée startte op haar zesde met paardrijden en vormt inmiddels al tien jaar een combinatie met verzorgpony Beauty. “Van ponyclublessen, springen, crossen, dressuur rijden, vrijheidsdressuur, buitenrijden en viertal-dressuur; Beauty en ik hebben alles gedaan samen. Zelfs op neckrope rijden was niet te gek voor haar.”

“We hebben het nooit tot hoog niveau geschopt, maar reden echt voor ons plezier. Na een aantal jaar konden we lezen en schrijven met elkaar. Ik ben haar eigenaresse Anique van Veen onwijs dankbaar dat ik Beauty al tien jaar aan mijn zijde mag hebben. We zijn echt samen opgegroeid”, vertelt ze.


Foto: Privébezit

Springen

“Ik kan me nog herinneren dat Beauty op wedstrijd altijd op de eerste hindernis stopte, behalve toen mijn vader mij een keer beloofde om naar het pannenkoekenhuis te gaan als ze die wedstrijd niet op de eerste hindernis stopte. En wat denk je? Ze sprong de eerste hindernis en stopte pas bij de tweede. Daarna heeft ze altijd weer op de eerste hindernis geweigerd, om vervolgens het hele parcours netjes door te springen. Het leek wel alsof ze wist dat ik graag pannenkoeken wilde”, lacht ze. “Mijn moeder ging ook altijd met ons mee op pad en support mij in alles wat ik doe met de paarden.” 

Pensioen 

Naarmate de merrie ouder werd, bouwde Romée het werk af. “In 2020 heeft Beauty een heel slecht jaar gehad. Wonder boven wonder is ze overal bovenop gekomen. Hoewel ze met pensioen is, is ze nog heel fris in haar hoofd. We gaan nog wel eens wandelen en buitenrijden zonder zadel, dus ze krijgt zeker nog alle aandacht die ze verdient. We doen het alleen wat rustiger aan”, vertelt ze lovend. 

“In mei 2023 kwam mijn vader de moeder van oud klasgenootjes van mij tegen. Naarmate ze in gesprek raakten, vertelde zij dat ze nog twee paarden had staan die bijgereden moesten worden. Zo ben ik uiteindelijk bij Latte en Meadow, twee volle zusjes, terechtgekomen. Het voelt alsof dit ‘meant to be’ was.”


Meadow (links) en Latte (rechts) - Foto: Privébezit

Spiegel voorhouden

Latte wordt voornamelijk door de dochter, Roos Radema, van eigenaresse Gitte Wisselink gereden. “Latte is heel nuchter, koel in het hoofd en makkelijk in de omgang, maar is ook heel gevoelig. Meadow is totaal het tegenovergestelde. Zij is enorm pittig en heeft een sterke eigen mening. Toch had ik vanaf dag één een klik met haar.”

“Diep van binnen een schat van een paard. Ze heeft alleen wat meer duidelijkheid nodig en kiest echt haar mensen uit. Momenteel zijn beide merries drachtig, dus we kijken enorm uit naar de twee veulentjes die eraan komen. Daarna hoop ik Meadow weer rustig op te pakken. Ze heeft veel baat bij grondwerk en houdt mij daarin echt een spiegel voor. Als ik een fout maak, corrigeert ze mij, waardoor ik heel goed op mijn lichaamstaal en hulpen leer focussen.”


Foto: Privébezit

Mooi proces

In de afgelopen jaren heeft de amazone zicht verdiept in biomechanica en correct paardrijden. “Ook daar heb ik veel van opgestoken. Het is mooi dat ik dat in de toekomst weer verder in de praktijk kan brengen met Meadow. Ik vind afwisseling en variatie belangrijk en wil haar met vertrouwen verder kunnen opleiden voor de sport  Ze moet weten dat ik naar haar luister en haar niet wil pushen, want dat werkt averechts en vindt ze niet fijn.”

“Het is met Meadow, net zoals dat met Beauty was, een lang, maar mooi proces en ik ben benieuwd hoe ver wij op eigen kracht kunnen komen. Ik ben onwijs dankbaar voor deze mooie kans”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Volg Romée ook op Instagram: @mysweetpony

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Rozemarijn Arends fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding