Sam Deroover en Nolan
Sam Deroover en Nolan Foto: Lynn Haverhals Fotografie

Sam Deroover: “Nolan en ik halen veel voeldoening uit het spelenderwijs trainen”

Fun Grondwerk Horsemanship Recreatie Vrijheidsdressuur Bit(loos)

Sam Deroover heeft op jonge leeftijd al een grote liefde voor paarden, en met name Tinkers, ontwikkeld. Drie jaar geleden werd ze de trotse eigenaresse van de toen nog maar driejarige Nolan, met wie ze zich voornamelijk op de recreatie richt. Van grondwerk, vrijheidsdressuur, buitenrijden en dressuur rijden tot springen; ze zijn van alle markten thuis en doen alles bitloos.

Spelenderwijs opgeleid

Toen Sam drie jaar geleden aan de zoektocht naar haar eerste eigen paard begon, was er één ding zeker; het zou een Tinker worden. “Mijn liefde voor Tinkers heb ik een aantal jaar geleden al ontwikkeld”, steekt Sam van wal. “Uiteindelijk ben ik bij de fokker van Nolan terechtgekomen.”

“Hij was destijds drie jaar oud en was nog weinig in de hand geweest. We zijn begonnen met grondwerk en vrijheidsdressuur en zijn uiteindelijk steeds meer gaan toewerken naar het beleren. Ik vind het belangrijk om alles spelenderwijs aan te pakken en dat wierp zijn vruchten af. Hij was echt een engeltje in het hele proces van het zadelmak maken.”

Voldoening 

“Ik ben een voorstander van bitloos rijden en werk graag met clickertraining. Een zweep en sporen zijn niets voor mij. Ik hoop dat wedstrijdorganisaties daar in de toekomst ook wat meer voor open staan. Hier en daar een wedstrijdje meepakken vind ik namelijk heel leuk, hoewel mijn hart bij de recreatie ligt.”

“Nolan en ik zijn gek op wandelen, grondwerk, werken aan de hand en vrijheidsdressuur. Als ik bij Nolan ben, wil ik plezier maken en niets ‘moeten’. Ik merk dat we daar allebei veel voldoening uit halen. Al vinden we het af en toe ook leuk om wat serieuzer bezig te zijn met de dressuur- of springsport.”


Foto: Maryline Verstraeten Photography

Plezier voorop

“Als het kan en ik zeker weet dat Nolan zich er comfortabel bij voelt, lijkt het mij heel leuk om eens een show te geven op een evenement. Ik hoop dat we ons verder kunnen ontwikkelen op het gebied van het werken vanaf de grond, want daar halen we beiden heel veel plezier uit”, sluit ze af.

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Lynn Haverhals Fotografie / Maryline Verstraeten Photography

Afbeelding