Dierenarts
Dierenarts

Dierenarts blijkt gevaarlijkste beroep

Nieuws

Paardendierenarts is een gevaarlijker beroep dan gevangenisbewaarder, brandweerman of bouwvakker. Dat blijkt uit Brits onderzoek. Bij de vraag bij welk beroep je het hoogste risico hebt om verwond te raken, was het antwoord duidelijk: paardendierenarts.



Het onderzoek is uitgevoerd door de British Equine Veterinary Association (BEVA), samen met het Institute of Health and Wellbeing en de School of Veterinary Medicine van de universiteit van Glasgow. Keith Chandler van BEVA geeft aan dat ze geregeld berichten zagen van dierenartsen die tijdens het werken met paarden gewond raakten, soms zelfs dodelijk. “Daarom wilden we dit onderzoek opzetten, om de risico’s in kaart te brengen.”

620 dierenartsen werkten mee aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen. Uit de resultaten blijkt dat een dierenarts die met paarden werkt er op kan rekenen dat hij gemiddeld zeven tot acht verwondingen zal oplopen tijdens zijn werk.

De ondervraagde dierenartsen was gevraagd om hun ergste ongeval te beschrijven. Veel voorkomende verhalen gingen over kneuzingen, breuken of snijwonden. Vooral de benen van de dierenarts moeten het ontgelden, gevolgd door het hoofd. In bijna de helft van de gevallen (49%) was een trap door een achterbeen de oorzaak, gevolgd door het voorbeen (11%).

Chandler zegt dat ze geschokt waren door de cijfers. “Vooral de cijfers over verwondingen aan het hoofd en dierenartsen die het bewustzijn verloren baart ons zorgen.” Onderzoeker Tim Parkin ziet het onderzoek als een wake up call. “De risico’s die gepaard gaan met het werken met paarden moet een aspect van belang zijn bij zowel de dierenarts als de paardeneigenaar, elke keer als het paard onderzocht of behandeld wordt.”

De BEVA kijkt nu uit naar samenwerking met de opleidingen voor diergeneeskunde om richtlijnen op te stellen voor het werken met paarden.

Bron: Horse and Hound