Annemarie Kroekenstoel
Annemarie Kroekenstoel

Dagboek van een dierenarts: Verrassingen

Nieuws

Dierenarts Annemarie Kroekenstoel (32) werkt bij Diergeneeskundig Centrum Bekenland in Gelselaar. Binnen de paardendiergeneeskunde heeft ze speciale interesse in gynaecologie, veulenziektes en tandheelkunde. Ze geeft je een kijkje in het leven van een paardendierenarts.



“Het leven van een dierenarts zit altijd vol verrassingen. Meestal verloopt mijn dag met enige structuur. Maar je hebt soms van die dagen... Zo ook op een woensdag eind december. Tot de middag gaat alles volgens plan. Om half twee staat een afspraak gepland met een nieuwe klant. Twee van zijn paarden krijgen een gebitsbehandeling. Ik wil niet te laat komen en stap op tijd in mijn auto. De motor draait amper of de telefoon gaat. Een veulen met koliek. Ik overleg snel of er een collega beschikbaar is voor dit spoedgeval, maar helaas... Terwijl onze assistente mijn volgende afspraak op de hoogte stelt van het spoedgeval, rijd ik naar het veulen. Gelukkig lijkt het mee te vallen. Na onderzoek wijst alles op krampkoliek en met een pijnstiller en darmontspanner moet het veulen snel opknappen.

Op naar de nieuwe klant voor de verlate afspraak. Opnieuw stoort de telefoon mijn planning. Dit keer lijkt het ernstige spoed. Een vrouw heeft haar paard net uit de wei gehaald en het dier wil zijn rechterachterbeen nauwelijks belasten. Ze ontdekt een ijzeren voorwerp in de onderkant van de hoef. Na enig overleg over wel of niet verwijderen van het stuk ijzer besluiten we dat ze met het paard op de plaats blijft staan en mijn komst afwacht. Het is een stukje rijden, maar gelukkig blijft het paard geduldig wachten. In de hoef van het rechterachterbeen zie ik een forse schroef ongeveer ter hoogte van de straal in de hoef verdwijnen. Ik verwijder de schroef ter plaatse om verdere schade te voorkomen. De schroef zit behoorlijk diep. Ik wil geen risico lopen en besluit om voor de zekerheid een röntgenfoto te maken op de praktijk. Het risico bestaat dat de schroef structuren in de diepte van de hoef heeft beschadigd. Ik pak de hoef in verband, zodat er geen vuil naar binnen kan dringen en het paard wordt direct ingeladen om richting de kliniek te rijden.

De afspraak van half twee staat nog steeds in de wacht. Gelukkig heeft deze klant alle begrip voor de situatie en we maken een nieuwe afspraak. Eenmaal aangekomen op de praktijk treffen we de voorbereidingen voor de röntgenfoto. Via het kanaal van de verwijderde schroef ga ik met een steriele sonde naar binnen om te kijken hoe diep de schroef zat en wat de schade is.

Nageltred komt gelukkig niet zo heel vaak voor. De meeste eigenaren zorgen ervoor dat de omgeving van het paard vrij is van scherpe metalen voorwerpen. In de hoef zitten een aantal belangrijke structuren zoals het hoefgewricht, de hoefkatrol en de buigpees. Als deze structuren door een vieze nagel worden geraakt, is de prognose minder gunstig. Daarom is het erg belangrijk om te weten of deze structuren betrokken zijn. Het is afhankelijk van de situatie of je het voorwerp beter kunt verwijderen of niet. Als je paard onrustig is, of je bent in een situatie dat je niet kunt blijven staan, dan moet je het voorwerp verwijderen om te voorkomen dat het meer schade aanricht. Onthoud dan altijd de plek en de richting van het voorwerp in de hoef. Hier zal je dierenarts altijd naar vragen. In deze situatie kiezen we ervoor om het voorwerp te laten zitten tot mijn komst, zodat ik een goede inschatting kan maken van de mogelijke schade.

In dit geval zit de schroef gelukkig niet zo ver naar achteren dat ik bang ben voor schade aan het gewricht of de hoefkatrol. Maar de schroef zit wel zo diep dat het bot geraakt kan worden of zelfs een klein stukje van de aanhechting van de diepe buigpees. Op de foto zie ik geen verdere beschadigingen. Voor de verdere behandeling snij ik het steekkanaal van de schroef zo ver mogelijk uit, zodat al het vuil er goed uit kan. Vervolgens zet ik het paard in een desinfecterend verband en dien ik antibiotica toe. Nu is het even afwachten of er geen verdere infectie optreedt en of het paard verder goed hersteld, maar de prognose is redelijk gunstig. De eigenaresse en het paard kunnen gerustgesteld naar huis.

Net op tijd voor de laatste afspraken om vijf uur, vertrek ik weer vanuit de kliniek. Dit zijn alleen vaccinaties, dus hopelijk kan ik de rest van de planning tot een goed einde brengen. Vanavond is ook mijn vaste dienstavond, dus wie weet wat de avond nog brengt!”
_N8Q7172 (Large)