Bit217
Bit217

Morgen verschijnt Bit 217

Nieuws

Bit 217 ligt vanaf morgen in de winkel. Je kunt dit nummer ook online bestellen. Lees alvast de editorial van Bit-redacteur Tessa van Daalen.


“Heb jij morgenmiddag iets te doen?” Euh, er staat eigenlijk altijd wel wat in mijn agenda. “Je mag morgenmiddag met Imke mee, zwemmen met dolfijnen.” Nou, als dat niet genoeg is om acuut alles uit je handen te laten vallen! Opgewonden tref ik de volgende dag Imke, haar broer Gijs en Annemarie van den Toorn op het parkeerterrein van het Dolfinarium. Binnen trekken we een beetje giebelend een wetsuit aan. En dan mogen we één voor één naar een platform in het water voor de kennismaking met dolfijn Skinny. Haar vaste verzorgster zit erbij. Voorzichtig aai ik haar neus en streel ik haar zachte huid. “Goh, ze vindt jou wel heel aardig”, zegt de verzorgster, terwijl Skinny zich op haar zij draait en ik haar flank aai. Ik ben diep geraakt en heb een brok in mijn keel. Als we later tot kniediep in het water staan en speelgoed mogen overgooien met de dolfijnen, komt er eentje bijna tegen me aan hangen. We hebben instructies gekregen ze niet aan te raken. Oh, dat is zo moeilijk. Maar alles moet van de dolfijn uitgaan, niet vanuit mensen, kregen we opgedragen. De trainers leggen uit hoe ze een band opbouwen met de dieren, zodat ze de dieren, indien nodig, ook medisch kunnen onderzoeken en behandelen. Ik bedenk me hoe mooi het zou zijn als meer ruiters dit zouden zien. Geen bit, sporen of zwepen om iets af te dwingen. Alleen vertrouwen, respect en spelenderwijs iets aanleren. De ontroering die ik voelde in nabijheid van zo’n prachtige dolfijn, voel ik ook vaak als ik in de ogen van een paard kijk. Ik probeer de ervaring vast te houden en te gebruiken in de training van mijn paarden. Lees het artikel en doe er je voordeel mee.

In dit nummer lees je onder meer over dressuuramazone Dinja van Liere, bitloos rijden, Kenzie Dyslie, paardenoren, witsprays, westerndressuur, picknicken met je paard en Rixt van der Horst.