bit-241-liggendonline
bit-241-liggendonline

Morgen ligt Bit 241 in de winkel

Nieuws

Vanaf vrijdag 25 november ligt Bit 241 in de winkel of bij jou op de deurmat. Lees hieronder alvast de editorial van hoofdredacteur Dorien van Dijk. Of ben je abonnee? Bekijk dan Bit alvast online.


Het hele jaar worstel ik voorafgaand aan feestjes en verjaardagen met het telkens terugkerende dilemma: wat geef ik cadeau? Geld geef ik liever niet, (wéér) een flesje wijn wordt misschien wat saai en een bosje bloemen is misschien wat te makkelijk. Maar wat dan?!

Is één van mijn paardenvriendinnen jarig, dan heb ik geluk. Natuurlijk weet ik welke maat halster haar paard heeft, welk anti-klitmiddel ze voor zijn manen gebruikt, of haar borstelset aan vervanging toe is, ze op zoek is naar een nieuwe plastronspeld, welke paardensnoepjes er in het doosje van haar zadelkast staan, of haar spoorriempjes zijn versleten, ze haar zweep is kwijtgeraakt of een nieuw hooinet in de trailer kan gebruiken. Het maakt niet uit voor welke gelegenheid het is: paardenmeisjes krijgen graag nieuwe spulletjes voor hun hobby.

Ik ben zeer zeker geen uitzondering op die regel. Zo greep ik onlangs mijn verjaardag aan om mijn ouders nieuwe jodhpurs te vragen. Na een slijtageslag van anderhalf jaar dagelijks te zijn gedragen en – oké, ik geef het toe – zeer zeker niet dagelijks gepoetst te worden, kon ik er niet meer omheen. Wanneer ik mijn paard uit de natte wei haalde, voelde ik telkens een ijskoud straaltje vocht langs mijn tenen mijn schoen in lopen. Nog voor ik goed en wel met Iluso op de poetsplaats stond, liep ik al met één doorweekte sok rond.

“Nou, kind koop jij voor je verjaardag maar nieuwe ‘hoppers’ hoor”, zei mijn moeder na mijn beknopte situatieschets. “Ik weet wel niet precies wat voor soort schoenen dat zijn, maar ik vind het geen fijn idee dat je met de natte winterperiode in het vooruitzicht met versleten schoenen rondloopt.” Sinds afgelopen week banjer ik onverschrokken met mijn nieuwe jodhpurs door natte weides, plassen en niet zo schone stallen. Omdat mijn Spaanse knapperd tegenwoordig nog meer van het buitenleven geniet, heb ik dit keer voor extra degelijke, gevoerde exemplaren gekozen. Hoe fijn is dat!

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het december. Feestmaand en dus ook cadeaumaand… Nog steeds lastig om cadeautjes te verzinnen voor ‘paardloze’ vrienden en familie, maar zelf heb ik alvast een lijstje gemaakt! Een pot hoevenvet, een hippe rijbroek, thermisch ondergoed, een goede lamp voor bij mijn buitenstal en een massageborstel (voor Iluso natuurlijk…).

Dorien van Dijk
Hoofdredacteur Bit

P.S. Staan er op jouw verlanglijstje ook paardenspullen? Blader dan snel naar pagina 54 en doe mee aan onze feestactie. Bit speelt namelijk voor Sinterklaas en deelt mooie cadeaus uit!