bit 229 cover online
bit 229 cover online

Bit 229 ligt voor je klaar!

Nieuws

Vanaf 25 september ligt er weer een gloedjenieuwe Bit in de winkel of op je deurmat. Met een terugblik op het project Fit met Bit en een repo bij ‘n centerparcs voor paarden. Ook lees je over hilarische voorleesblunders en vertellen lezers hoe ze hun paard terugvonden op internet. Bit-redacteur Tessa van Daalen volgde een Game of Contact-les, waar dressuur en Parelli samenkomen en sprak dressuuramazone Valentina Truppa op haar stal in Italië. Lees hier alvast Tessa’s editorial.


“Ik begin iedere dag met het in de wei zetten van vijf paarden. Terwijl half Nederland zich door de files naar kantoor worstelt, ga ik stallen uitmesten, vergezeld van oliedomme kippen, die voortdurend in de weg lopen, maar te schattig zijn om weg te sturen en twee lodderig uit hun ogen kijkende honden, die liever nog even langer in hun mand hadden willen liggen. Daar omheen loopt een miauwende kat te eisen dat ik onmiddellijk en wel nu metéén haar etensbak vul.

Het uitmesten is voor mij een soort ‘zen’ moment. Ik doe dat al mijn hele leven, dus ik denk dat ik het zelfs geblinddoekt red. De routine maakt dat ik alle tijd heb om na te denken over de verhalen die ik aan het maken ben, boodschappenlijstjes, de zin van het leven en het redden van de wereld. Daarna stort ik me helemaal geïnspireerd op mijn computer of ik ga lesgeven.

Ik heb er hard voor gewerkt om mijn leven zo in te richten als het nu is. En dat doe ik nog steeds. Geen rijke ouders, symbolische kruiwagens of zilveren lepels. Het lijkt misschien voor sommigen een droomleven en het toppunt van idyllisch, en voor mij is het dat ook, maar er zitten andere kanten aan. Ik sta namelijk die paarden en stallen eveneens te doen als Nederland op Kerstmis, Nieuwjaarsdag of vul maar een feestdag in lekker op één oor tussen de klamme lapjes ligt bij te komen van een copieus, met drank overgoten dis. Of met veertig graden koorts. Of als door het KNMI weer eens code geel is afgekondigd en het dan ook echt uitkomt. Maar weet je? Ik vind dat helemaal niet erg. Ik zou niet anders willen. Dat is meteen ook mijn nadeel. Ik wil namelijk liever niet weg. Vakantie? Dat is mijn idee van de hel. Een week kan ik nog net opbrengen, met dank aan de ontzettend lieve meiden in mijn omgeving, die de levende have onder hun hoede nemen.

Wat ik wel graag doe is voor Bit op pad gaan naar bijzondere paardenmensen. Neem de Italiaanse Valentina Truppa. Haar verhaal heet niet voor niets bloed, zweet en tranen. Ze is herstellende van een zware val en denkt maar aan één ding: hoe kom ik zo snel mogelijk weer in dat zadel? Haar vader, de beroemde Vinzenzo Truppa, is een hardwerkende belastingadviseur, die de paarden daarnaast doet. ’s Avonds op de bank hangen is er niet bij. De meeste grootheden in de paardenwereld hebben hun succes te danken aan doorzettingsvermogen en heel hard werken. Het gaat nooit vanzelf. Er zijn geen ‘shortcuts’, maar wel tegenslagen. Hoe je daarmee omgaat vormt je tot wie je bent. Wat belangrijk is, kost moeite. En de beloning krijg je, als je in de ogen van je paard kijkt. Daar kom ik ook elke dag weer met veel plezier mijn bed voor uit.”

Naast Bit 229 krijg je deze keer ook Bit Mode erbij, veel leesplezier!