Ingeborg, Caithlyn en Dionne
Ingeborg, Caithlyn en Dionne Foto: LM foto's

Ingeborg van der Wis: “Dionne heeft een bijzonder plekje in ons hart”

Fun Dressuur Grondwerk Wedstrijden Werken aan de hand

Toen Ingeborg van der Wis en haar dochter Caithlyn acht jaar geleden voor het eerst kennis maakten met Tinkermerrie Dionne, waren ze beiden op slag verliefd. Ze leidden haar samen verder op, bouwden een bijzondere band op en timmeren nu als drietal op een veelzijdige manier hard aan hun weg in de sport. 

Op slag verliefd

Toen Ingeborg Dionne’s advertentie acht jaar geleden tegenkwam, was ze op slag verliefd. “We waren destijds niet specifiek op zoek naar een Tinker, maar wel naar een paard dat geschikt zou zijn voor zowel mijn dochter als mij. Dionne’s blik sprak mij vanaf de foto al aan, dus toen er tijdens de bezichtiging ook echt een klik bleek te zijn, was de keuze snel gemaakt”, vertelt ze.

Verder opgeleid

Toch kon de combinatie geen vliegende start maken. “Toen Dionne bij ons kwam, was ze ziek. Dierenartsen konden niet herleiden wat er precies aan de hand was, maar uiteindelijk is ze er gelukkig goed bovenop gekomen. Toen zijn we rustig met haar aan de slag gegaan, wat in het begin wel even puzzelen was. Dionne was immers wel zadelmak gemaakt, maar nog niet verder opgeleid. Dat hebben Caithlyn, die destijds zelf pas zeven jaar oud was, en ik dus samen verder opgepakt.”


Foto: Vanderwis Fotografie 

Grondwerk

Twee jaar later namen beide amazones een eigen instructrice in de hand om verder te groeien. “Van aandraven tot de echte dressuuroefeningen; Caithlyn en Dionne hebben elkaar alles geleerd. Het is prachtig om die twee samen te zien opgroeien. Dressuur vormt voor ons de basis, maar omdat we alleen een buitenbak tot onze beschikking hebben, liepen we er tegenaan dat we eigenlijk alleen in de zomer goed kunnen trainen. Toen we dankzij mijn nieuwe instructrice in aanraking kwamen met grondwerk, bood dat een uitkomst. Zo vind ik het leuk om met Dionne aan de hand te werken en is Caithlyn gek op werken met lange lijnen. Op die manier kunnen we Dionne in de winter trainen op een manier die onze trainingen onder het zadel versterkt.”

Puzzelen

Zowel Ingeborg als Caithlyn is momenteel L1-startgerechtigd. “Ons debuut zit eraan te komen dus”, vertelt ze enthousiast. “Caithlyn en ik delen de ambitie om verder te groeien in de sport, maar vinden het ook belangrijk dat wij én Dionne er plezier uit halen. Daarom wisselen we graag af met een sprongetje of buitenritje en hebben Dionne en ik onlangs deelgenomen aan een Working Equitation-clinic. Zo kunnen we als combinatie zijnde verder groeien, maar houden we wel de afwisseling en uitdaging erin.”

“Ik vind het bijzonder om te zien dat Dionne zich altijd openstelt voor nieuwe dingen en Caithlyn en mij daarin echt de ruimte geeft om te leren en te ontdekken wat voor ons het beste werkt. Het is soms een beetje puzzelen hoe we met z’n drieën het hoogst haalbare kunnen bereiken, maar ik moet zeggen dat het ons tot nu toe aardig goed afgaat. Als er één ding is waar Caithlyn en ik nooit ruzie over hebben, dan is het Dionne”, lacht ze. 


Foto: Vanderwis Fotografie 

Bijzondere band

Zo veel mogelijk genieten van elkaar; dat is het doel dat Ingeborg voor ogen heeft met de merrie. “Of we nu de Z-dressuur bereiken of niet, we zijn hartstikke blij met Dionne. Ze heeft ook echt een bijzonder plekje in ons hart. Caithlyn en Dionne zijn zo goed op elkaar ingespeeld dat Dionne aanvoelt wanneer Caithlyn ziek wordt of niet goed in haar vel zit.”

“Caithlyn heeft bij haar geboorte een hersenbloeding gehad en hoewel ze daar gelukkig niets aan heeft overgehouden, zijn haar zintuigen wel sterker ontwikkeld dan andere kinderen van haar leeftijd. Het mooie is dat Dionne heel goed aanvoelt wanneer Caithlyn overprikkeld is en zich hieraan aanpast. Dat doet mij echt veel als moeder zijnde”, sluit ze af.

Bron: Bit & Cap

Foto’s: LM foto’s / Vanderwis Fotografie

Afbeelding
Afbeelding