bit 221 cover
bit 221 cover

Lees Bit 221

Nieuws

Vanaf morgen ligt Bit 221 in de winkel. Ben je benieuwd naar de inhoud? Lees alvast de editorial van Bit-redacteur Tessa van Daalen.


Voor Bit op pad gaan is het leukste dat er is. Je komt op onverwachte plekken en ontmoet bijzondere mensen. Als de trip naar het buitenland voert, moeten er meerdere afspraken worden gemaakt om het rendabel te houden. Voor Engeland hadden fotografe Lonneke en ik een wensenlijstje gemaakt. Het contact met de stuntrijders van The Devils Horsemen was echter niet bemoedigend.

Waren we welkom? Het antwoord bleef vaag. “Misschien zijn we er niet.” Tja, daar kun je niet veel mee. Maar het leek ons zo’n leuk onderwerp dat we de gok waagden. Dus toen we na lang zoeken een klein landweggetje opreden, waarschuwde ik Lonneke nog dat we mogelijk na een kwartier al klaar konden zijn. Hoe anders verliep het bezoek.

Pater familias Gerard Naprous stond ons met open armen op te wachten. In de gezellige, maar rommelige keuken volgde een intensief gesprek in het Frengels, want zijn tong stond nog duidelijk naar zijn moedertaal Frans. Inmiddels met zijn armen om ons heen liep hij mee naar de stallen, want natuurlijk wilde Lonneke hem op een paard zien. ‘Jij rijdt toch ook?’, vroeg hij me. Even later kwam hij aanlopen met twee prachtige, spierwitte Lusitano hengsten, waarvan ik er eentje in mijn handen gedrukt kreeg. Al snel galoppeerden we knie aan knie door de filmstraatjes, die hij op zijn erf heeft gebouwd. Het paard was zo fantastisch afgericht dat hij op de kleinste hulpen reageerde. Alleen kreeg Gerard zo de smaak te pakken dat zijn hand steeds vaker op mijn knie terechtkwam…

Hoog tijd om te gaan. Tot Gerards grote spijt lag onze volgende klus vele mijlen verderop, dus nee, we konden echt niet terugkomen om die nacht bij hem te logeren. Toch denk ik nog vaak met weemoed aan hem terug. Maar dan vooral aan zijn prachtige paarden. Ik weet het zeker, mijn volgende wordt een Spanjaard!

In Bit 221 lees je onder meer over transportbeschermers, bokken, leasepaarden en Manon van Hylckama Vlieg. Je leert ook beter zitten, je schimmel sinterklaasklaar maken en komt meer te weten over het gezinsleven van Diederik en Irene van Silfhout. Bit 221 verschijnt vrijdag 14 november in de winkel. Of koop ‘m online!