Bit cover 227
Bit cover 227

Extra dik jubileumnummer van Bit!

Nieuws

Bit bestaat twintig jaar! Bit 227 ligt vanaf dinsdag 30 juni in winkel. Benieuwd naar de inhoud van ons extra dikke jubileumnummer? Lees alvast de editorial van redacteur Afke Teunen.


Vind een paard het vervelend als jij op een zonnige dag een witte jas draagt? Die vraag werd gesteld tijdens de ‘Spoedcursus Paarden’. Drie mannen die helemaal niets van paarden weten, maar wel regelmatig op stal zijn om hun vrouw of dochter te helpen, kregen een dag les van freestyle trainer Emiel Voest. De mannen begonnen met theorie en leerden alles over prooidieren, kuddedieren en vluchtdieren. Toen ze daarna voor hun praktijk naar de wei liepen, vroeg één van de mannen: “Mijn witte jas is nogal fel. Schrikken paarden daarvan? Zal ik het uittrekken? Of is dit een rare vraag?” Emiel Voest legde hem uit wat paarden horen, ruiken en zien en zei: “Het is dus geen rare vraag. Ik zou juist willen dat meer ruiters zich dit soort dingen afvragen.”

Op pagina 18 vind je het hele verslag. Ik stip de cursus hier alvast aan omdat het bewijst dat er nog altijd leuke, interessante en nieuwe paardenverhalen te vinden zijn. Zelfs na twintig jaar, want zolang bestaat Bit nu (hiep hiep hoera!). Sterker nog, het verzinnen van nieuwe verhalen is eigenlijk best gemakkelijk, want de paardenwereld verandert en groeit en Bit verandert en groeit mee. Trainers ontwikkelen nieuwe trainingsmethoden (zoals freestyle), onderzoekers moedigen aan tot andere manieren van stalling en nieuwe, jonge talenten betreden de ring. Bit staat graag vooraan te kijken en te juichen.

En dat idee voor een ‘Spoedcursus Paarden’? De inspiratie daarvoor vonden we op social media. Daar komen regelmatig foto’s voorbij van ‘dummies’, die dekens achterstevoren op een paard leggen, halsters op onmogelijke manieren vastmaken en peesbeschermers om staarten draaien. Bit ging op zoek naar die dummies en tientallen amazones gaven hun mannen, vriendjes en vaders op: “Mijn man weet niets van paarden. Help ons!”

Bit heeft de afgelopen twintig jaar al ongelooflijk veel onderwerpen behandeld en dankzij de medewerking van jullie: lezers, volgers, website bezoekers en Facebook-vrienden kunnen we nog veel meer goede, leuke, verrassende en inspirerende verhalen maken. Dank jullie wel. Geniet van dit bijzondere jubileumnummer.

[handwritten]Afke Teunen[/handwritten]

Redacteur Bit

PS: Wie is jarig trakteert! Wil je leuke cadeaus winnen? Doe mee met de grote weggeefactie (pag. 62) en stem op je favoriete advertentie (pag. 4).


In dit extra dikke jubileumnummer lees je onder meer over: laatbloeiers in de paardensport, bloedvervetting, het vermenselijken van paarden en een interview met Dana van Lierop. Verder blikken we met Jeroen Dubbeldam terug op twintig jaar paardensport, leggen we Anky van Grunsven tien quotes voor uit eerdere interviews en vertelt fotograaf Arnd Bronkhorst over 20 jaar fotograferen voor Bit. Bit 227 ligt vanaf 30 juni in de winkel. Je kunt Bit ook online lezen, sluit hier een abonnement af.