Bit 222
Bit 222

Lees Bit 222

Nieuws

Bit 222 ligt vanaf vrijdag 18 december in de winkel. Ben je nieuwsgierig naar de inhoud? Lees alvast de editorial van redacteur Afke Teunen.


Je staat in de file en komt te laat op je wedstrijd of je paard is ineens kreupel. “Over veel dingen hebben we geen controle en dat moeten we leren accepteren”, zegt paardentrainster en mensencoach Linda Kohanov. Ik weet niet waar ik meer problemen mee heb: gebrek aan controle of leren accepteren. Ik wil het niet en ik kan het niet! Kohanov herkent dat gevoel, maar heeft er nu minder last van. Zij heeft namelijk haar innerlijke paard gevonden. En dat geeft rust. Want paarden zijn meesters in het accepteren. Ze moeten wel. Als zij te veel tijd zouden steken in piekeren of mokken, letten ze onvoldoende op en worden ze misschien opgegeten. Paarden zijn dus altijd in het hier en nu. Eigenlijk zijn het grote, harige ‘meesters’.

Mijn voornemen voor volgend jaar is dus dit: ik ga me meer als een paard gedragen. De eerstvolgende keer dat ik nerveus of gestrest ben om iets wat over een paar uur, een paar dagen of misschien nooit gaat gebeuren, zal ik mezelf deze wijze vraag stellen: ‘Wat zou een wild paard nu doen?’

In de meeste gevallen focust het paard zich op dat wat nu speelt: de grassprieten voor zijn neus. Als er gevaar dreigt, rent hij weg. Met dat rennen verbruikt hij zijn adrenaline zodat hij daarna weer rustiger wordt. Misschien moet ik mijn hardloopschoenen dus ook binnen handbereik houden.

Te zweverig? Autocoureur, tv-presentator en reiningruiter Allard Kalff heeft het niet over een ‘innerlijk paard’, maar vertelt tijdens zijn interview wel dat hij zich (ook) niet snel zorgen maakt en het accepteert dat paarden kreupel kunnen worden. “Als je bang bent dat een paard geblesseerd raakt, moet je een andere sport zoeken”, zegt hij. “Dat is met racen net zo. Als ik in een auto van een miljoen euro stap, hoop ik dat hij goed verzekerd is, want als het misgaat is hij echt total loss.”

Je kunt dus ook op zoek gaan naar je innerlijke autocoureur.

Wat je goede voornemen ook wordt, de redactie van Bit wenst je het allerbeste voor het komende jaar!

P.S.: Lekker lezen bij de haard? Als extraatje ontvang je de Horses Product van het Jaar krant, de voerspecial en de Paardenkrant Extra!

In Bit 222 lees je onder meer over westernruiter Allard Kalff, het Kirgizisch paard, rijden met de neckrope, EHBO voor ruiters, de juiste singel en slobber.