koliek
koliek

Koliekgevallen afhankelijk van locatie

Nieuws

Volgens een recent onderzoek zijn verschillende soorten koliek geografisch, schrijft Horse and Hound. In bepaalde delen van Groot-Brittannië komen meer gevallen van koliek voor.


Het onderzoek, dat plaatsvond in een groot gebied rond het noordwesten van Engeland, liet zien dat er een groot risico is dat paarden in en om Lancashire Idiopathische Focal Eosinophilic Enteritis (IFEE) ontwikkelen, een ongebruikelijke gastrointestinale aandoening die koliek veroorzaakt.

De onderzoekers stellen ook dat IFEE seizoensgebonden is, het komt vaker voor in de herfst. Ook lopen paarden tot vijf jaar een hoger risico.

De bevindingen komen uit een gezamenlijke studie van de Lancaster University statistici Dr Deborah Costain en Dr Chris Sherlock en paarden specialist prof Debra Archer van de Universiteit van Liverpool. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens die de Universiteit van Liverpool de afgelopen tien jaar verzamelde tijdens kijkoperaties en koliekonderzoeken. Hiervan waren 85 IFEE gevallen.  848 verdere proefpersonen werden willekeurig gekozen uit degenen zonder IFEE.

De onderzoekers maakten gebruik van geavanceerde technieken in de ruimtelijke statistiek, een specialisme van de Lancaster Universiteit. “Paardeneigenaren in en om Lancarshire moeten weten dat de kans dat hun paard deze aandoening krijgt nog steeds klein is, maar dat we hier wel meer gevallen zien dan ergens anders”, aldus Professor Archer.

De studie suggereert dat omgevingsfactoren wellicht verantwoordelijk zijn voor een toename van IFEE gevallen en stelt dat er in de toekomst meer onderzoek nodig is naar grondtypen om de oorzaak te bepalen. “Het is belangrijk dat we doorgaan en vaststellen wat de onderliggende oorzaak is. Zo kunnen we wellicht helpen met het voorkomen”, zegt Professor Archer.

Bron: Horse and Hound