carl hester
carl hester

Vijftien wijsheden van Carl Hester

Nieuws

Hij is een van de succesvolste dressuurruiters van Groot-Brittannië en de man achter de wereldrecords van golden girl Charlotte Dujardin. Maar hoe managet Carl Hester zijn stallen en hoeveel heeft Valegro hem gekost? Horse and Hound zocht het uit.




  1.  Carl koopt gemiddeld twee paarden per jaar. De meeste hiervan zijn 2,5 jaar oud.

  2. Hij kocht Valegro als jong paard voor £4,000 (€ 5600,-). Dit kwam omdat hij nog maar weinig tekenen liet zien van talent. Toen Carl hem kocht liet hij hem ruinen, wat hem gigantisch verbeterde.

  3. Alle jonge paarden van Carl staan 24/7 buiten.

  4. Als Carl kijkt naar een jong paard zegt hij: “Ze moeten een goede stap en galop hebben omdat deze gangen lastig zijn om te verbeteren. We kunnen werken aan de draf. Ik kijk ook naar expressie en zijn vorm voor later in de Grand Prix-oefeningen. En ze moeten gemotiveerd zijn en willen werken.”

  5. De jonge paarden van Carl worden per dag niet langer dan twintig tot dertig minuten gereden.

  6. Volgens Carl is het vinden van een paard met een goede stap lastig.

  7. Carl wil niet per se een paard dat een rustig en makkelijk temperament heeft. “Ik ben niet op zoek naar een politiepaard!”

  8. Overgangen tijdens je training zijn belangrijk en houden dingen gevarieerd en interessant.

  9. Valegro was al negen toen hij elasticiteit en tempowisselingen in het wijken kon.

  10. Een Grand Prix-paard moet zowel goed zijn in het zitten als het duwen. Carl: “Het is erg lastig om een paard te vinden dat beide kan.”

  11. “Charlotte kan heel goed draf rijden”, zegt Carl. “Ze verbetert de draf van elk paard dat ze rijdt.”

  12. Bij Carl op stal staan 18 paarden, die worden verzorgt door vijf full-time medewerkers. “Ik haal geen winst uit de stal, maar dit betekent wel dat er bij alles wat we doen aandacht is voor de details.

  13. “De enige manier om een paard goed te houden is om het in beweging te houden”, vertelt Carl. Zijn toppaarden gaan drie tot vier keer per dag hun stal uit. Ze staan in de stapmolen, worden gereden, staan in het weiland, gaan wandelen of worden gelongeerd.

  14. Carl’s toppaarden worden voor elke training 30 tot 35 minuten losgereden. En na het rijden stappen ze een rondje buiten om op adem te komen.

  15. “Als je je balans en kracht wilt verbeteren, train dan geregeld zonder beugels”, aldus Carl.


Bron: Horse and Hound