stal
stal

Dit wist je nog niet over de stallen van het EK

Nieuws

Het EK is nog in volle gang. De springruiters, menners en voltigeurs zijn nog aan het strijden om de medailles. Dat doen ze samen met hun paarden, die in Aken op stal staan. Horse & Hound verzamelde wat feitjes over die stallen. Wist jij dit al?



428 vaste stallen


Het complex in Aken heeft 428 vaste stallen. De meeste daarvan zijn gebouwd voor de Tweede Wereldoorlog, maar enkele zijn pas later gebouwd. Elke box is minimaal 3 bij 3 meter. De stallen hebben geen vaste bewoners, maar worden wel regelmatig gebruikt voor shows. Daarnaast dienen de stallen ook als quarantaineplek. Het voordeel van vaste stallen is dat ze altijd droog zijn en ze zijn ook minder gevoelig voor bijvoorbeeld wind. Tijdens het CHIO in Aken hebben de Duitsers altijd één stallencomplex. Nu zijn er echter minder Duitse paarden aanwezig en daarom hebben ze de ‘eer’ de stallen te delen met de Nederlanders.

24 uur per dag toezicht


Er is 24 uur per dag toezicht op de stallen. Overal hangen camera’s, zodat een stalmanager alles in de gaten kan houden. De stallen zijn gesloten van 11 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends. Als een groom in die tijd toch het terrein op wil, mag dat alleen in gezelschap van een ‘steward’.

18 dierenartsen


Een heel team van dierenartsen is aanwezig in Aken, onder leiding van Dr Friedrich Wilhelm Hanbücken. Er zijn altijd minimaal zes dierenartsen aanwezig, maar op momenten dat er bijvoorbeeld eventing of de marathon van het mennen plaats vindt, zijn er 18 aanwezig. Dit omdat er dan een groter parcours moet worden overzien. In Aken zijn twee plekken waar paarden onderzocht kunnen worden en er zijn vier speciale boxen gebouwd voor het geval er paarden zijn die iets meer toezicht nodig hebben.

4 of 5 hoefsmeden


In totaal zijn er 4 of 5 hoefsmeden aanwezig op het terrein. Eén daarvan is aanwezig in de warming-up arena. Hij is er voor alle laatste dingetjes, bijvoorbeeld als een paard een ijzer verliest tijdens het losrijden. Veel teams nemen naar evenementen zoals het EK ook hun eigen hoefsmid mee. Die werkt dan samen met de hoefsmid van het terrein.

Bron: Horse & Hound