131218059_ABFweb
131218059_ABFweb

De voordelen van een revalidatiestal

Nieuws

Tegenwoordig zijn er meerdere mogelijkheden om je paard te laten revalideren. Zo zijn er nu in Nederland ook verschillende revalidatiestallen, die met diverse technieken de revalidatie kunnen stimuleren. Eigenaar van revalidatiestal King Stables in Nuenen Masja Habraken vertelt over de voordelen van een revalidatiestal.


“Naast mijn baan in het speciaal onderwijs, had ik samen met mijn man al een pensionstal. Toen het daar steeds drukker en drukker werd, lukte het niet meer om overdag niet aanwezig te zijn. Aangezien ik altijd met speciale kinderen heb gewerkt, wilde ik op de pensionstal ook meer gaan doen dan alleen het pensiongedeelte. Ik wilde gaan werken met ‘speciale’ paarden. Mijn motto is altijd, niet hoe knap ben jij, maar hoe ben jij knap? En toen dacht ik, hoe kan ik dit nu ook doorvoeren op het gebied van paarden. Kan ik paarden die in de volksmond niet meer ‘knap’ zijn, weer knap maken. Vanuit deze gedachte ben ik marktonderzoek gaan doen om te kijken hoe je dit kan aanvliegen. Moet ik juist op training gaan inzetten of juist op blessures, wat is er mogelijk en wat geeft goede resultaten? Al snel kwam ik uit bij de aquatrainer, die vijf jaar geleden nog heel erg in de kinderschoenen stond, maar ik geloofde er gelijk in. Het werd nog niet veel toegepast maar ik zag de werking op de paarden, zowel mentaal als fysiek. En zo is de revalidatiestal ontstaan” vertelt Masja enthousiast.

Verschil pensionstal & revalidatiestal


“Een groot verschil is bijvoorbeeld de structuur. Zeker bij revalidatiepaarden is het van groot belang om een goede structuur te hebben, een dagelijkse routine. Deze vaste structuur is dan bijvoorbeeld elke dag naar buiten, rond dezelfde tijd naar binnen, een duidelijke structuur qua beweging en qua volgorde van paarden. Dankzij deze structuur reduceer je de stress die een paard kan opbouwen. Stress is, zeker bij revalidatiepaarden, niet goed voor het lichaam. Het grootste verschil zit denk ik in de extra zorg die gegeven wordt bij een revalidatiestal. Sommige paarden mogen bijvoorbeeld niet naar buiten, maar moeten vaker gestapt worden. Deze algehele zorg zit er extra bij. Zo geven wij elk paard, elke dag aandacht. Er wordt even mee gewandeld of het paard wordt gepoetst. Want ook een paard moet zich gewaardeerd voelen, zeker wanneer hij stilstaat.”
‘Een paard moet zich gewaardeerd voelen, zeker wanneer hij stilstaat’

“Het paard moet het gevoel hebben dat hij of zij er nog toe doet. Dit is dus een stukje extra ‘ontzorging’ wat je bij een revalidatiestal kunt aanbieden. Het paard wordt continu in de gaten gehouden. Zien wij iets anders? Dan wordt dit gelijk bekeken en wordt de eigenaar direct op de hoogte gesteld. Zo zijn wij er bij veranderingen altijd op tijd bij. Daarnaast is er bij een revalidatiestal ook meer advies met betrekking tot het voermanagement en de algehele zorg. Deze adviezen geven wij op basis van het oordeel van de dierenarts, waar wij dagelijks mee schakelen, en op basis van wat wij zelf merken bij het paard. Waar we ook extra opletten bij revalidatiepaarden is dat het voer zoveel mogelijk suikervrij is, want je wilt natuurlijk niet dat je paard op stal staat met een blikje Red Bull op”, aldus Masja.

Waar begin je mee?


“We beginnen altijd met een intakegesprek, want vaak wil de eigenaar eerst zien waar het paard terecht komt en wat er precies allemaal gaat gebeuren. Dan wordt de blessure van het paard uitgebreid besproken met het behandelplan. Ofwel, wat is er aan de hand en wat heeft het paard nodig om zo effectief mogelijk te revalideren? Hierbij hebben wij altijd contact met de dierenarts. Samen met de dierenarts bespreek ik dan wat het paard heeft en waar het paard mee gebaat is qua behandelingen. Als het paard dan eenmaal hier is, gaan we goed kijken wat echt bij hem past. Want op papier staat het perfect uitgewerkt, maar het moet in de praktijk ook maar net zo uitvallen. Daarbij kijken wij goed of het paard zijn stal prettig vindt, of hij braaf is buiten, of hij continu iets te eten moet hebben of juist niet. Indien nodig, passen wij dus continu aan. Het voer wordt hierbij ook direct aangepast”, legt Masja uit.

Verschillende revalidatietechnieken


“Op dit moment hebben wij hier verschillende technieken, zoals de aquatrainer, nanotherapie, het ouderwets aan de hand stappen, uiteraard binnen en buiten zetten, een stapmolen, IceVibes en we hebben ook een massagedeken. Daarnaast ondersteunen wij ook bij het longeren en rijden. Ofwel, alles wat nodig is voor een goede revalidatie op maat”, vertelt Masja.

Nanotherapie gebruiken wij eigenlijk heel verschillend. Wij hebben paarden gehad die bijvoorbeeld geopereerd zijn aan hun benen en waarbij de operatiewond moest revalideren. Maar wij hebben ook paarden gehad met verschillende peesblessures en dan wil je vooral de peesstructuur herstellen. Afhankelijk van de blessure worden de componenten, de hoeveelheid en de tijd van de behandeling bepaald. Daarnaast combineren we bij nanotherapie vaak het gebruik van de IceVibes. Een IceVibe kun je gebruiken om te koelen wanneer de blessure net is gebeurd en nog warm is, maar de IceVibe kun je ook gebruiken om alleen te trillen. Door de pezen van te voren te laten trillen komen de cellen alvast in beweging, waardoor daarna de nanotherapie beter kan worden opgenomen. Daarnaast gebruiken wij het trillen ook voor paarden die nog niet veel mogen bewegen, maar waarbij je de bloedsomloop wel wilt stimuleren.”

Aquatraining


“Verder gebruiken wij ook aquatraining, wat eigenlijk voor alles goed is. Misschien als het paard zich net zwaar geblesseerd heeft dat je hem nog niet in de aquatrainer zet. Maar vanaf 10-15 minuten stappen is het al interessant om de aquatraining in te zetten. Het is een goede afwisseling van de training, zeker met de ondergrond waar het paard dan op loopt. Bij een aquatrainer loopt een paard namelijk op een medium hard/medium zachte bodem, wat er dus perfect tussen in zit. Je kan daarnaast de snelheid variëren, het water level verhogen of verlagen, je kan een paard bijna gewichtsloos maken of juist weerstand bieden. Zo kun je bijvoorbeeld alle overige spieren aan het werk zetten en juist het geblesseerde been ontlasten. Dankzij de combinatie van de technieken houdt je een paard zowel fysiek als mentaal in training”, aldus Masja.
‘Dankzij de combinatie van de technieken houdt je een paard zowel fysiek als mentaal in training’

Juiste management


“Wij hebben ook best veel paarden gehad die waren opgegeven. Nou moet ik daarbij wel zeggen dat dit vijf jaar geleden ook makkelijker werd gezegd dan tegenwoordig. Omdat er nu ook veel meer mogelijk is en men hier ook steeds meer in geloofd. Wij hebben ooit een paard gehad, die door drie dierenartsen volledig was afgekeurd. Dit paard was volledig ‘kapot’ op haar twee voorbenen, want de pezen waren zwaar geblesseerd. Dit kon zelfs een leek zien. Beide benen hadden bobbels aan de buitenkant van het littekenweefsel op de pezen. Maar dankzij lang revalideren en heel veel tijd en geduld, loopt dit paard nu weer helemaal zuiver. Er zit uiteraard nog wel wat oud littekenweefsel, maar daar heeft het paard geen last van tijdens het lopen. Bij dit paard hebben wij heel veel nanotherapie toegepast om de littekens zoveel mogelijk op te lossen en de pezen te laten aansterken. Wij geloven er echt in dat met veel geduld en het juiste management bijna alle paarden kunnen herstellen van een blessure”, legt Masja uit.