verkoop
verkoop

Negen leugens van paardenverkopers

Nieuws

Een paard kopen is op zichzelf al moeilijk genoeg. Een paard kopen in een wereld waarin een klein percentage verkopers de boel oplicht, maakt het nog lastiger. Horse and Hound verzamelde negen uitspraken van onbetrouwbare verkopers.1. ‘Hij zou perfect bij je passen!’


Wat ze bedoelen: ‘Ik heb je hele lijstje met eisen gehoord, maar ik moet dit paard gewoon verkopen. Dus het past je.’

Hoe je je niet voor de gek laat houden: Vraag naar mensen die het paard kennen. Spreek met mensen van de club waar het paard start of zoek wat rond op het internet.

2. ‘Het is het favoriete paard van mijn vrouw/man/kind’


Wat ze bedoelen: ‘Ik doe emotioneel zodat jij denkt dat we echt van dit paard houden en het eigenlijk niet willen verkopen. Maar we zien hem niet snel genoeg vertrekken.’

Hoe je je niet voor de gek laat houden: Vraag of de vrouw/man/kind zijn ‘favoriete paard’ wil rijden. Als ze het ‘te druk’ hebben of niet kunnen moet je die uitspraak dus maar met een beetje zout nemen.

3. ‘Ik dacht ik bespaar wat tijd en zadel hem vast op voor je komst’


Wat ze bedoelen: ‘Het kost ons vier uur om bij dit paard in de buurt te komen en hem op te zadelen. Plus dat het zadel wat van zijn bemerkingen verdoezelt.’

Hoe je je niet voor de gek laat houden: Vraag bij voorbaat al of je het paard zonder tuig kunt zien bij aankomst en stap en draaf vervolgens met hem in de hand. Bekijk het paard vervolgens als hij is opgezadeld om eventuele problemen op te sporen.

4. ‘Sorry dat hij een beetje nat is, we hebben hem net gewassen zodat hij mooi schoon voor je is’


Wat ze bedoelen: ‘We hebben al de hele ochtend gereden zodat het veilig voor je is om erop te gaan zitten. Hij is nog nat van het afspuiten.’

Hoe je je niet voor de gek laat houden: Ga minstens twee keer bij het paard langs, op verschillende tijden van de dag. Zo is de kans kleiner dat het paard is gereden voordat je komt.

5. ‘Dat heeft ‘ie nog nooit gedaan!’


Wat ze bedoelen: ‘Ojee, hij doet het weer...’

Hoe je je niet voor de gek laat houden: Geloof het gewoon niet. Hij heeft het waarschijnlijk echt al een keer gedaan. Het is aan jou of je er denkt mee om te kunnen gaan of niet.

6. ‘Hij is zoals beloofd hartstikke rustig’


Wat ze bedoelen: ‘De verdoving is net op tijd aangeslagen’

Hoe je je niet voor de gek laat houden: Kijk goed naar tekenen dat het paard is gedrogeerd, zoals snel zweten na kleine inspanning en een slaperige blik. Ruinen en hengsten schachten uit. Neem daarom ook bloed af als het paard wordt gekeurd.

7. ‘Er is veel interesse in het paard en ik heb al een aantal biedingen op de tafel, dus je moet snel beslissen’


Wat ze bedoelen: ‘Niemand is geïnteresseerd maar we willen er gewoon graag vanaf.’

Hoe je je niet voor de gek laat houden: Neem de tijd. Als het paard al verkocht is terwijl je er nog over nadacht, heeft het gewoon niet zo moeten zijn. En als het paard al een tijdje te koop staat krijg je misschien nog iets van de prijs af.

8. ‘De vorige eigenaar kon gewoon niet rijden’


Wat ze bedoelen: ‘Het was een goede ruiter, maar ik denk gewoon dat jij het beter kunt doen.’

Hoe je je niet voor de gek laat houden: Doe je huiswerk. Google de vorige eigenaar en kijk wat voor wedstrijdresultaten er zijn behaald.

9. ‘Je kunt hem na een x aantal weken terugsturen als het niks is’


Wat ze bedoelen: ‘Ik zeg dit gewoon maar. We nemen het paard echt niet terug.’

Hoe je je niet voor de gek laat houden: Zorg voor een contract voordat je het paard koopt. Een volledig contract zodat je later in je recht staat.

Bron: Horse and Hound