werkpaard india
werkpaard india

Brooke helpt eigenaren paardenwelzijn te verbeteren

Nieuws

Nieuwe onderzoeksprojecten in India en Pakistan van stichting Brooke laten zien dat paarden- en ezeleigenaren het welzijn van de dieren kunnen verbeteren zonder dat hun eigen levensonderhoud eronder lijdt, schrijft Horse and Hound. De twee studies werden uitgevoerd door de Universiteit van Bristol.


In Jaipur, India, werd een tweejarig project geleid door Dr Becky Whay. Dit project was het eerste dat participatieve methoden gebruikt om gemeenschappen met paarden te helpen met het vinden van manieren om oorzaken van kreupelheid bij hun paarden aan te pakken. De studie verzamelde 439 eigenaren van 862 paarden, ofwel als onderzoeksgroep of als controlegroep.

De onderzoeksgroep bestond uit eigenaren van 21 gemeenschappen. Ze kwamen regelmatig samen om management en werktechnieken die invloed hadden op kreupelheid te bespreken en ze keken naar hun eigen vooruitgang om het te verbeteren. In de studie werd duidelijk zichtbaar dat de eigenaren hielpen met het terugdringen van de ernst en ook het aantal gevallen van kreupelheid.

“Dit onderzoek toont aan dat het mogelijk is om het welzijn van de dieren te verbeteren, ondanks dat hun eigenaren leven in diepe armoede”, zegt Dr Whay. “De sleutel van dit project is het gebruik van participatieve methoden die de eigenaren direct betrekken en ze de controle geven over de veranderingen in het management van hun dieren.”

In Pakistan onderzochten dierenartsen van Brooke 134 ezels om te kijken of ze konden bepalen of het dier pijn had door enkel te observeren. “Tekenen van pijn bij ezels zien is altijd moeilijk omdat ze graag lijden in stilte”, zegt Dr Whay. “Als we hun gedrag nauw bestuderen kunnen we leren hoe kunnen zien of ze pijn hebben en extra aandacht verlangen.”

Bron: Horse and Hound