wegen
wegen

Paardeneigenaren niet op de hoogte van gewicht van paard

Nieuws

Uit een onderzoek onder paardeneigenaren bleek dat 44 procent hun paard niet weegt voor het ontwormen, schrijft Horse and Hound. Vorig jaar werd een online enquête gehouden onder 559 paardenhouders.


Het onderzoek bestond uit 21 vragen over de algehele gezondheid van paarden, verzorging en management. De onderzoekers waarschuwen dat paardeneigenaren mogelijk onderdoseren, waardoor wormen resistent worden, wat een impact heeft op hoe we in de toekomst met wormen om moeten gaan.

In een geval in de studie bleek dat een Connemara maar liefst zestig kilo meer woog dan de eigenaar verwachtte. Er bleek ook dat een volle wormenkuur niet genoeg was voor een groot sportpaard.

De onderzoekers waarschuwen dat resistentie tegen wormmiddelen een groeiend probleem is. Resistentie treedt op wanneer wormen niet langer reageren op een medicijn om ze onder controle te houden. Ze gaan zich vervolgens vermenigvuldigen waardoor na verloop van tijd alleen resistente wormen overblijven.

Wendy Talbot, een van de onderzoekers, vertelt dat een paard minstens één keer per jaar op de weegbrug zou moeten. “Uit onze studie blijkt hoe makkelijk het is om het gewicht van je paard verkeerd in te schatten”, vertelt ze. “Weeglinten zijn minder precies dan weegbruggen, maar zijn wel een goede manier om het gewicht van je paard in de gaten te houden als hij al een keer op de weegbrug heeft gestaan. Dan kun je daaraan vasthouden. Onthoud dat veel paarden door het jaar schommelen met hun gewicht.”

Wanneer je het juiste gewicht van je paard weet kun je effectiever ontwormen, de onderzoekers adviseren contact te zoeken met je dierenarts voor hulp.

Bron: Horse and Hound