mest, paardenpoep, mesten, foto Arnd Bronkhorst
mest, paardenpoep, mesten, foto Arnd Bronkhorst

Verwarring over ontwormen tegen rode bloedworm

Nieuws

Eén op de drie Britse paardeneigenaren ontwormt verkeerd, blijkt uit onderzoek. Horsetalk schrijft dat er uit een recent onderzoek blijkt dat er verwarring is over welk wormmiddel te gebruiken tegen de kleine rode bloedworm, waardoor sommige eigenaren hun paard in gevaar brengen.


De onderzoekers raden aan je paard in november of december te ontwormen tegen de kleine rode bloedworm, zelfs als uit een eitelling geen besmetting blijkt. Uit het onderzoek blijkt dat 29 procent van de mensen dacht te hebben ontwormd voor de worm, maar het verkeerde wormmiddel gebruikte.

Kleine rode bloedwormen komen veel voor bij paarden en kunnen in hun ingekapselde staat fataal zijn. Het probleem is dat ze niet te zien zijn in het mestonderzoek en niet altijd symptomen veroorzaken. Eigenaren weten dan ook niet vaak dat hun paard de wormen heeft.

Er zijn slechts twee actieve ingrediënten die de kleine worm aan kunnen pakken: een enkele dosis moxidectine of een vijfdaagse kuur van fenbendazol. In Groot-Brittannië zijn de wormen al resistent tegen fenbendazol, daarom moet eerst worden getest op resistentie.

Uit het onderzoek bleek dat 64 procent het middel moxidectine correct had gebruikt, zowel alleen als in combinatie met praziquantel. In 2014 was dat 71 procent. Slechts zeven procent gebruikte fenbendazol.

22,5 procent gebruikte ivermectine. Volgens Wendy Talbot, van dierengezondheidsorganisatie Zoetis, is de kleine rode bloedworm de gevaarlijkste parasiet voor paarden. “Het onderzoek laat zien dat er nog steeds verwarring is over het correcte product om risico op besmetting te verminderen”, zegt ze.

Uit de poll die wij op Bitmagazine.nl hielden bleek dat 36 procent van de (600) lezers een mestonderzoek laat uitvoeren, 35 procent ontwormt alleen in het voor- en najaar en 26 procent ontwormt standaard om de twaalf weken. In Bit 229 staat een artikel met feiten en fabels over ontwormen, lees hier alvast drie weetjes. 


Bron: Horsetalk