poep mest
poep mest

Paarden in gevaar door ingekapselde bloedworm

Nieuws

Brengen we de gezondheid van onze paarden in gevaar door de risico’s vann ingekapselde bloedwormen te negeren? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’, volgens de resultaten van het jaarlijkse National Equine Health Survey.

Ingekapselde bloedworm

Ingekapselde kleine bloedwormen zijn de meest voorkomende en schadelijke wormen bij paarden. Dit zijn de larve-stadia van de kleine bloedworm. Deze liggen in het slijmvlies van de darmen ingegraven en daar kunnen ze een tijdje blijven.

Onzichtbaar gevaar

De ingekapselde bloedworm vormt een gezondheidsrisico met een mogelijk fatale afloop, omdat de larven nog geen eitjes produceren die tijdens een mestonderzoek kunnen worden aangetoond.
Niet behandeld kunnen de larven in de lente massaal uitkomen en kunnen daarbij grote schade aan de darmwand veroorzaken. Dit kan leiden tot diarree en koliek, met 50 procent kans op overlijden.

Preventief behandelen

“Het advies is dat alle paarden tijdens de herfst of vroege winter behandeld worden tegen bloedworm, ongeacht de uitkomst van het mestonderzoek,” aldus Wendy Talbot, veterinair paardengezondheidsmanager.
Ingekapselde bloedwormen moeten jaarlijks behandeld worden met een wormmiddel dat moxidectin bevat of een vijf daagse kuur met een product dat fenbendazole bevat.
Het onderzoek bracht aan het licht dat een op de vijf eigenaren, die aangaven dat zij hun paarden ontwormd hadden tegen de kleine bloedworm, het verkeerde ontwormmiddel had gebruikt.
Bron: Horses / Horse and Hound
140224241_ABFweb