Ruwvoer, voeding, eten, hooi, stro, foto Arnd
Ruwvoer, voeding, eten, hooi, stro, foto Arnd

Nat strobed geeft kans op rode bloedworm

Nieuws

Een natte strobodem is voor de rode bloedworm een prima plek om te bivakkeren. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Glasgow en Kopenhagen, zo schrijft Horsetalk. De eitjes kunnen zich in een natte bodembedekking goed ontwikkelen tot larven en dat verhoogt het risico op infectie bij je paard.


Het onderzoeksteam wilde weten of paarden die op stro staan, besmet kunnen worden met de rode bloedworm. Voorwaarde voor besmetting is dat de eitjes zich ontwikkelen tot larven in het stro. Als dat het geval en het paard eet vervolgens het stro, dan kunnen de larven zich vestigen in de darmwand en dus het paard infecteren.

Om erachter te komen of de rode bloedworm kan overleven in stro, werden strobodems in verschillende stadia gebruik: een droge stal, een natte stal en een potstal. Op het stro werden mesthopen gelegd. Dit werd twaalf keer gedaan. De ontwikkeling van de eitjes werd vervolgens gedurende zeventien dagen in de gaten gehouden.

De wetenschappers concludeerden dat de rode bloedworm zich graag nestelt in een natte strobodem. Een droge strobodem is niet zo aantrekkelijk.

Bron: Horsetalk