Parasieten Paard 3
Parasieten Paard 3

Ontworm jij wel goed?

Nieuws

We zijn er net aan gewend om te ontwormen op basis van een mestonderzoek. Maar wist je dat er een aantal wormen zijn die niet worden gevonden bij mestonderzoek? Je paard kan hier vol mee zitten, zonder dat jij het weet! Daarom raden experts aan om je paard toch altijd één à twee keer per jaar te ontwormen.


Een goed ontwormingsbeleid is belangrijk, dat weet iedereen. Doel van ontwormen is niet om alle wormen die je paard bij zich draagt uit te roeien. Dat is nergens voor nodig, want in de ideale situatie is er een gezond evenwicht tussen worm, weide en paard. Feit is echter wel dat paarden tegenwoordig niet meer op kilometers grasland leven, maar op relatief kleine en dezelfde weides staan, waar de wormdruk nu eenmaal veel hoger ligt.

Mestonderzoek


Tot een paar jaar terug ontwormde bijna iedereen standaard om de zes tot acht weken. Daardoor werden wormen steeds resistenter tegen de werkzame stoffen in wormkuren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom luidt het advies sindsdien om te ontwormen op basis van de uitkomsten van een mestonderzoek. Hierbij telt de dierenarts de hoeveelheid eitjes van diverse wormsoorten in de mest van jouw paard. Zitten er meer eitjes van een bepaalde worm in de mest dan wenselijk, dan kun je daar gericht op ontwormen. Selectief ontwormen heet dat.

Toch wormen


Wat veel mensen echter niet weten, is dat je paard ondanks het selectief ontwormen tóch nog een belangrijke wormbesmetting kan hebben. Een aantal wormen kunnen namelijk niet worden aangetoond door middel van mestonderzoek. Welke dit zijn zie je in deze tabel:


Nare ziektes


Je paard kan erg ziek van worden van deze wormen. De meest voorkomende worm is de ingekapselde kleine strongylide (kleine rode bloedworm). Maar liefst 93% van de paarden is besmet. De larven kunnen zich met miljoenen tegelijk inkapselen in de wand van de dikke darm. Daar verstoren ze de opname van voedingsstoffen en water. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, een aangetaste vacht, chronische koliek, algemene verslechterde toestand en verminderde prestaties. Nog erger wordt het als het paard de ziekte ‘acute larvale cyathostominose’ krijgt, meestal in de late winter. Dan komt een groot aantal van de ingekapselde rode bloedwormpjes massaal vrij uit de dikke darm, met hevige koliek, diarree, gewichtsverlies en zelfs – in de helft van de gevallen – de dood tot gevolg.

Noodzaak


Je snapt nu wel waarom het raadzaam is om je paard te beschermen tegen kleine strongyliden en andere narigheid veroorzakende wormen. Dierenartsen die gespecialiseerd zijn in parasieten raden aan om tenminste één keer per jaar (in de late herfst) te ontwormen met een middel dat werkt tegen de ingekapselde larven van kleine strongyliden. Het gaat dan om de werkzame stof fenbendazole (die 5 dagen achter elkaar gegeven dient te worden) of moxidectine (1 dosis voldoende). Twee keer per jaar systematisch ontwormen (in voor- en najaar) wordt aangeraden, want dan wordt de cyclus van de grote strongyliden doorbroken en krijgen ook andere vervelende wormen zoals de lintworm geen kans.

Klik hier om meer te weten te komen over ontwormen.

Bron: Zoetis
Schermafbeelding 2017-09-04 om 16.15.06
parasieten paard
cyclus
hoofdfoto
schema-plan