liggen
liggen

Pas op voor bladeren in de wei of paddock

Nieuws

Nu het weer herfst is waarschuwen dierenartsen paardeneigenaren om de conditie van hun paard goed in de gaten te houden. Dat schrijft Horse and Hound. Bladeren en zaden van de esdoorn, een boom die veel in ons land voorkomt, kunnen schadelijk zijn als paarden ze eten. Paarden lopen hiermee het risico een spierziekte genaamd atypische myopathie te krijgen.


Door deze ziekte worden de spieren aangetast en dat kan gepaard gaan met plotselinge stijfheid, spiertrillingen, neerstorten en moeilijk of niet meer kunnen opstaan en koliekverschijnselen. Zo’n 70 procent van de paarden die hiermee te maken hebben overlijden. Het verschijnsel komt het meeste voor in de herfst en in het voorjaar.

Weinig gras


Paarden die ziek worden staan meestal in een kleine wei waar weinig gras staat, waardoor ze de zaden die op de grond liggen opeten.
In de laatste twee jaar zijn dierenartsen veel meer te weten gekomen over de oorzaak van deze ziekte. Er is nu bekend dat de esdoornzaden een hoge concentratie giftige stoffen bevat die atypische myopathie, ofwel maandagziekte, veroorzaken.

In Engeland kwam de ziekte vorig jaar vier keer vaker voor dan in het jaar daarvoor, omdat de zaden door harde wind verder werden verspreid.
Er zijn enkele praktische tips voor paardeneigenaren om het risico op deze ziekte te verkleinen. Als de zaden worden verwijderd uit de wei; plekken waar veel zaden liggen voor de paarden worden afgesloten; en als de paarden worden bijgevoerd met bijvoorbeeld hoor, wordt de kans op deze ziekte verkleind.

Ook moet er goed op het paard worden gelet. Kenmerken van atypische myopathie zijn slapheid, spiertrillingen, pijn, donkere urine, zweten/trillen en sloomheid.

Bron: Horse and Hound