nat wei myopathie
nat wei myopathie

Paard overleden door esdoornzaden

Nieuws

Afgelopen weekend is er een paard overleden dat zaden van de esdoorn heeft gegeten. Het paard kreeg hiervan atypische myopathie: een levensbedreigende spierziekte bij paarden, die bij 75% van de paarden fataal wordt. Tot deze 75% behoorde helaas ook het paard van Henk ter Heide.


De driejarige oude Freiberger had in de wei de zaden, ook wel “vliegertjes” genoemd, van de esdoorn gegeten. Henk wist dat de bladeren van de esdoorn giftig zijn, en ruimt deze ook altijd netjes op. Maar hij wist niet dat de zaailingen ook giftig zijn.

Koliek symptomen


Het paard had in de middag nog voor de wagen gestaan, wat hartstikke goed ging. Maar toen ze in de avond rond half 11 in de stal kwamen, lag hij al plat op de grond. Eerst werd er gedacht aan koliek, maar toen het paard niet beter werd, zijn ze doorgestuurd naar de kliniek. Met 9 liter infuus is geprobeerd om de spieren schoon te spoelen en het paard te redden, helaas mocht dit niet meer baten.

Gifstof beschadigd spiercellen


De gifstof komt in de maag terecht en wordt vervolgens via de darmen opgenomen in het bloed. Daarna gaat de gifstof vooral de spiercellen beschadigen. Symptomen die kunnen wijzen op atypische myopathie zijn: spierstijfheid, spiertrillingen, zweten, onderkoeling, liggen en niet meer op kunnen staan. Daarnaast is ook vaak de urine koffiekleurig.

Atypische Myopathie behandelen


Als de gifstof in het bloed is gekomen, dan probeert de dierenarts met infusen het gif uit de spieren te spoelen. Daarnaast krijgt het paard pijnstillers en ontstekingsremmers om de functie te helpen. In 75% van de gevallen overlijdt het paard binnen 3 dagen aan de gevolgen. Maar paarden die het wel overleven, kunnen hartritmestoornissen krijgen als gevolg.

Bron: De Stentor / Paardenkrant-Horses.nl