Figuur Esdoorn_esdoornblad en helikoptervleugeltje
Figuur Esdoorn_esdoornblad en helikoptervleugeltje Dominique De Clercq foto

Wees alert voor esdoorn vergiftiging, ofwel atypische myopathie

Welzijn Opvallend Verzorging Veterinair Voeding

De herfst is in aantocht en dat betekent dat het niet lang meer zal duren voordat de helikoptervleugeltjes op de grond vallen. Dit zorgt ervoor dat het risico dat paarden de zaden van de esdoorns kunnen opeten, toeneemt. Welk risico houdt dit in en wat moet je doen? Europees erkend internist specialist paard Dr. Dominique De Clercq legt uit.

Wat is atypische myopathie en wat is de oorzaak?

“Atypische myopathie is een zeer ernstige, meestal dodelijke (in 75% van de gevallen) aandoening. Het wordt veroorzaakt door het eten van hypoglycin A (= toxine) bevattende zaden, bladeren of zaailingen (in de lente) van de esdoorn (vnl. Acer pseudoplatanus). De concentratie (=gehalte) aan hypoglycin A verschilt per esdoorn soort (dus niet alle esdoorns zijn giftig) en de concentratie verschilt zelfs van jaar tot jaar per boom/zaadje. Er bestaat een verschil in aanleg om wel of niet ziek te worden.”


Wat zijn de symptomen?

“De toxine tast de hartspier en alle algemene spieren van het lichaam aan waardoor je zal merken dat je paard zich niet goed voelt. De volgende symptomen komen voor: vermoeide indruk, spierstijfheid, spierzwakte, spiertrillingen, laaghangend hoofd en hals, moeilijke ademhaling, symptomen van koliek, rode tot bruine urine en niet meer in de mogelijkheid zijn om te blijven recht staan. De ernst van de symptomen kunnen variëren, maar ook evolueren van mild tot heel ernstig.”

Hoe wordt de ziekte vastgesteld?

“De diagnose wordt gemaakt aan de hand van het klinisch onderzoek door de dierenarts, de symptomen en bloedonderzoek. Het is belangrijk te weten of er esdoornbomen en zaden aanwezig zijn in of rondom de weide van je paard.”

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

“Zet je paard niet in de weide waar esdoornbomen in de buurt staan of wanneer je redelijk wat helikoptervleugeltjes ziet liggen. Soms zie je helikoptervleugeltjes maar niet direct de bijhorende boom, dit kan want de helikoptertjes kunnen tot 150-200 meter meegevoerd worden met de wind.”

“Als je je paard echt niet van de weide kan halen, span dan het deel waar de bomen staan of de helikoptervleugeltjes liggen af met extra weidedraad. Probeer zoveel mogelijk zaden en bladeren te verwijderen (bv met een vacuüm-stofzuiger). Geef extra ruwvoer maar leg het niet in de buurt van de esdoornbomen of zaden op de grond.”

In geval van twijfel of vragen, bel dan de dierenarts.

Behandeling?

“Na grondig onderzoek door je dierenarts zal die beslissen of het nodig is je paard op te laten nemen in een gespecialiseerde paardenkliniek.”

Bron: Bit & Cap

Esdoorn