esdoorn
esdoorn

Atypische myopathie: ‘pas op voor kiemplantjes in de lente’

Nieuws

De Britse paardenwelzijnsorganisatie roept paardeneigenaren op om in de lente extra goed op te passen voor kiemplantjes van de esdoorn, om te voorkomen dat paarden atypische myopathie ontwikkelen.


Atypische myopathie wordt veroorzaakt door de giftige stof hypoglycine-A, die te vinden is in zaden en bladeren van bomen uit de esdoornfamilie. Uit onderzoek aan de Universiteit van Luik, België, bleek dat ook de kiemplantjes van de esdoorn deze giftige stof bevatten. Hypoglycine-A ontwikkelt zich in aminozuren en speelt een grote rol in de ontwikkeling van atypische myopathie. Deze ziekte ontwikkelt zich erg snel en is in veel gevallen fataal.

Genoeg voedingsstoffen


De British Horse Society waarschuwt daarom paardeneigenaren en vraagt hen regelmatig de weiden en paddocks te controleren. “Verwijder alles dat je kunt vinden en let er daarnaast ook goed op dat je paard genoeg voedingsstoffen tot zijn beschikking heeft, om te voorkomen dat hij zelf naar andere voeding zoekt. Rond deze tijd van het jaar beperken sommige paardeneigenaren de hoeveelheid gras die paarden tot zich kunnen nemen om te voorkomen dat ze te dik of hoefbevangen worden. Dat maakt het extra belangrijk dat je de weide controleert op esdoornzaden en -kiemen”

Snelle ontwikkeling


Atypische myopathie is een aandoening dat snel en zonder waarschuwing opspeelt. Je paard ademt moeizaam en krijgt stijve spieren. Lees hier alles over de symptomen. Het zich zo snel dat paarden soms al dood in de weide worden aangetroffen.

Om ieder mogelijk gevaar te voorkomen, adviseert de British Horse Society paardeneigenaren om paarden bij te voeren, ervoor te zorgen dat er niets van de esdoorn te vinden is in de wei of paddock, paarden ‘s nachts in stal te zetten en op te letten dat onkruid de groei van gras niet beïnvloedt.

Bron: Horse and Hound