Rhino
Rhino

Paardeneigenaren ongerust na rhino-uitbraak

Nieuws

Paardeneigenaren in Eemnes zijn ongerust nadat er in een paardenstal in het dorp rhinopneumonie is vastgesteld. Het besmettelijke paardenvirus wordt zo goed mogelijk onder controle gehouden door de manege met vijftig paarden hermetisch af te sluiten en te ontsmetten. Intussen hoopt de stalhouder vooral dat ook de naam van zijn bedrijf snel wordt gezuiverd.


“Het is gewoon een naar, vervelend virus”, zegt Erika Zuidam van paardenrusthuis Van der Wardt enkele kilometers verderop. “Je kunt het niet tegenhouden en je hebt er veel werk en ellende van, de zorg voor een ziek paard of misschien meerdere. Je leeft als stalhouder in grote onzekerheid.”

De ziekte dook op in manege De Paardenstek en zorgde voor koorts en neurologische klachten bij een van de paarden. De eigenaar ervan heeft het dier afgelopen week moeten laten inslapen. De stal is inmiddels ontsmet.

Bloedonderzoek wees donderdag uit dat het paard de meest gevreesde variant van rhinopneumonie had. Het dier kreeg verlammingsverschijnselen en kon niet meer staan. “Een liggend paard is een dood paard”, zegt Zuidam. “Al zijn ingewanden komen in de knel. Het is gewoon zaak dat hij heel snel weer in de benen komt te staan en dat wil wel eens verkeerd aflopen.”

De stalhouder van het besmette bedrijf wil niet voor de camera van RTV Utrecht verschijnen, maar heeft wel telefonisch gereageerd. De vrees leeft dat door negatieve aandacht klanten voortaan wegblijven en in de paardenwereld gaan grote geldbedragen om.

“Er blijft een sfeer hangen dat waar rhino uitbreekt het te wijten is aan de stalhouder”, weet Zuidam. “Dat is helemaal niet waar, het heeft niets met het management te maken. Maar je wordt er wel door klanten op aangekeken. Dat is niet tegen te gaan.”

Bron: RTV Utrecht