omheining
omheining

Raken paarden gestrest van een elektrische omheining?

Nieuws

Bijna iedereen maakt er wel gebruik van: elektrische omheiningen. Maar wat voor effect hebben ze op het stressniveau van het paard? Volgens Horse and Hound blijkt uit een Zwitsers onderzoek dat er geen effect is.


Het experiment, dat werd geleid door Rupert Bruckmaier van de Universiteit van Bern mat stressresponsen bij twintig paarden tussen de leeftijd van zes en achttien jaar, die in vier verschillende weides werden gehouden. De arena’s hadden twee verschillende afmetingen en van elke maat hadden twee een houten omheining, de andere een elektrische.

De kleinste van de twee afmetingen was een kleine dertien vierkante meter - de grootte van een stal - en de grootste was drie keer zo groot, 36 vierkante meter. De paarden werden verplaatst tussen de vier arena’s, ze brachten 90 minuten in elke door.

De onderzoekers maakten video-opnamen om gedragstekenen te zien die stress indiceren en om te bepalen of ze anders waren in de verschillende paddocks. Ook werd de hartslag van de dieren gecontroleerd en werden er speekselproeven genomen. “Het totale aantal van stressgerelateerd gedrag varieerde niet tussen de twee verschillende omheiningen. Het maakte ook niet uit hoe groot de arena was”, vertelt Mr Bruckmaier.

De studie liet wel zien dat de paarden minder gebruik maakten van de ruimte en minder bewogen binnen het elektrische hek en in de kleine, met hout omheinde, arena. Ze wilden ook minder graag rollen in de kleine paddocks.

“Het is goed te weten dat een elektrisch hek geen effect heeft op de paarden. De grootte van de paddock is belangrijker, paarden die genoeg ruimte hebben om rond te lopen zijn vaak gelukkiger”, vertelt paardenhouder Sue Wright aan Horse and Hound.

Bron: Horse and Hound