Sjoukje in Argentinië
Sjoukje in Argentinië

Via een top dressuurpaard naar Argentinië

Nieuws

Het kan raar lopen in het leven van een paardenmeisje. Sjoukje Lohbeck (28) had de droom om met haar kwaliteitsvolle dressuurmerrie Bolita (Uptown x Flemmingh) ooit op het hoogste niveau uit te komen, maar tegenwoordig loopt Bolita als Equestricons Bolita de sterren van de hemel onder young rider Rosalie Bos en rijdt Sjoukje zelf elke dag zo’n twaalf springpaarden op Zangersheide in Buenos Aires, Argentinië. En het bijzondere is dat ze daar eigenlijk door Bolita is terechtgekomen.


“Ik reed Bolita in eerste instantie voor een kennis, die haar uiteindelijk zelf wilde gaan rijden. Ze had heel veel kwaliteit, maar was heet en niet makkelijk, te moeilijk voor haar eigenaresse. Ik had zelf een braaf paard en uiteindelijk hebben we die twee geruild. Toen ik als groom voor Morgan Barbançon bij Anky van Grunsven op stal ging werken, mocht ik Bolita meenemen. Ik kreeg daar ook les en het ging erg goed”, vertelt Sjoukje Lohbeck, die eerder als amazone voor Laurens van Lieren werkte en uiteindelijk nog een jaar bij Jan Tops reed. Ze startte Bolita succesvol in de klasse Z1, maar besloot haar toch te verkopen. “Ik had geen keus, ik had het geld nodig.” Sjoukje zegt het met een grote dosis weemoed in haar huisje op de terreinen van Zangersheide Argentinië. “Ze was zo geweldig, ik had zo graag Grand Prix met haar willen rijden. Maar ja, soms moet je verstandige keuzes maken. Nu ben ik dus een soort van doelloos”, lacht ze. “Nee hoor, ik ben echt heel erg verdrietig geweest dat ik Bolita niet meer heb, maar ik wil nog steeds graag ver komen in de dressuur en misschien kan dat hier wel. Er zit hier weleens een paard tussen die niet goed genoeg springt, maar wel heel fijn kan bewegen. Als ik die paarden goed voor elkaar heb, wil ik daar graag mee op concours. Het niveau is hier uiteraard veel lager dan in Nederland, maar aan de andere kant is de concurrentie ook lang niet zo groot, dus dat biedt mogelijkheden.”

Argentijnse liefde


Sjoukje, of Lola zoals ze in Argentinië wordt genoemd, heeft het goed naar haar zin in Argentinië. “Ik houd van het leven hier. Alles is lekker relaxt en er is altijd zon. Hier op Zangersheide hebben ze echt goede kwaliteitpaarden en eigenaresse Marleen Melchior is een topwijf: echt Nederlands, lekker normaal en nuchter.” Op de luxe die Sjoukje op haar vorige werkplekken bij Laurens van Lieren, Anky van Grunsven en Jan Tops gewend was, moest ze in Argentinië echter wel wat toegeven. “De manier waarop hier veel dingen gebeuren is simpel en vaak primitief in Nederlandse ogen, maar het werkt wel en het ik vind het charmant.”
Maar de echte reden om misschien wel voorgoed te blijven is niet de levensstijl of het weer. Net als Marleen is ook Sjoukje in Argentinië de liefde van haar leven tegengekomen. “De kans is nu wel heel groot dat ik niet weer terug naar Nederland ga”, glimlacht ze.


Zangersheide Argentinië Zangersheide Argentinië wordt geleid door de Argentijnse springruiter, trainer en fokker Ricardo Kierkegaard en zijn vrouw Marleen Melchior. Marleen is de oudste dochter van de grondlegger van Stoeterij Zangersheide in België, Leon Melchior en de halfzus van springamazone Judy-Ann Melchior. “Ik woonde in België, maar werd verliefd en volgde mijn hart”, vertelt Marleen. Samen met haar echtgenoot bouwde ze voort op de fokkerij die haar vader had opgebouwd. “Mijn vader heeft met bloed, zweet en tranen de beste bloedlijnen weten op te bouwen en ook hier in Argentinië willen wij zijn werk trots en met veel respect voortzetten.” Op Zangersheide Argentinië lopen een kleine duizend springpaarden, waarvan het overgrote deel jong, fokmerrie of draagmoeder is. “We hebben zo’n honderd paarden in training op de sportstal even buiten Buenos Aires, de rest loopt buiten op de pampa”,  aldus Marleen.

Bron: Bitmagazine.nl/ Dinette Neuteboom 
Sjoukje
Sjoukje