zadel, opzadelen
zadel, opzadelen

Tip Amanda Olthof: neem een deskundige in de arm bij de aanschaf van een zadel

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Amanda Olthof, zadelmaakster bij Hollander zadelmakerij.

[caption id=”attachment_43408” align=”alignright” width=”216”] Amanda Olthof[/caption]

“Met enige regelmaat kom ik mensen tegen die een paard hebben gekocht maar niet rekening hebben gehouden met de aanschaf van een zadel. Een goed passend zadel is echter een cruciaal punt voor het behoud van het paard. Het voorkomt blessures. Zelf draag je ook graag schoenen die goed passen.

Aanschaf


Neem bij de aanschaf van een zadel een deskundige in de arm die jou kan helpen en adviseren bij de aankoop van een zadel. Een deskundige kan helpen met het vinden van een zadel die zowel goed is voor je paard als voor jezelf. Doormiddel van verschillende soorten meetapparatuur - bijvoorbeeld de Equiscan - wordt er gekeken wat het beste is.

Controle


Het blijft niet bij alleen de aanschaf van een zadel, blijven controleren is net zo belangrijk. Minimaal eenmaal per jaar je zadel controleren is van groot belang. Jonge paarden tot een leeftijd van 7 a 8 jaar is het verstandig om elk half jaar het zadel te controleren. Ook wanneer paarden ouder worden kan de bespiering sterk veranderen en kan een extra controle geen kwaad. Een paard blijft continue veranderen qua bespiering. Het ene paard krijgt schoft de andere wordt juist breder bij de schoft. Voel je eerder dat het zadel niet meer goed ligt wacht dan niet maar controleer een keer extra. Volg altijd je gevoel.

Onderhoud


Om lang plezier te kunnen hebben van je zadel is onderhoud zeer belangrijk. Om te beginnen is het aan te raden elke keer na gebruik het overtollige zand te verwijderen. Eens in de maand is het verstandig om je zadel een grotere schoonmaakbeurt te geven. Alleen een beetje vet is niet voldoende. Begin met een beetje lauw water en eventueel zadelzeep. Als het zadel weer droog is gebruik je een beetje vet of bijenwas. Gebruik voor het onderhoud van je zadel geen olie! Olie zorgt ervoor dat de naden op lossen en de singelstoten eerder slijten en oprekken.”

Ik geef de pen door aan Mas van Veenendaal eigenaar/springruiter bij Stal de Bergkampen.
Amanda Olthof