Laury de Witt
Laury de Witt

Tip Laury de Wit: goed voorbereid op concours

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Laury de Wit, de groom van Patrick van der Meer.

[caption id=”attachment_4703” align=”alignright” width=”405”] Laury de Wit[/caption]

“Als groom is het natuurlijk je taak om goed voorbereid op concours te gaan. Wanneer de wedstrijdplanning bekend is, is het voor mij dan ook belangrijk om de volgende dingen te weten:

  • Welke paarden gaan er mee?

  • Wanneer vertrekken we en wanneer komen we aan?


Zodra ik dat weet kan ik beginnen met de voorbereidingen. Ik controleer in de FEI paspoorten of de paarden correct en op tijd zijn ingeënt en vervolgens kijk ik het vraagprogramma van de desbetreffende wedstrijd na om te checken wanneer de vetcheck is en of ik zelf stro of zaagsel mee moet nemen.

Een week voordat we vertrekken scheer en toileteer ik de paarden die mee gaan, omdat ik het belangrijk vind dat onze paarden er piekfijn uitzien. Ook zorg ik ervoor dat thuis op stal alles geregeld is, dus dat er genoeg personeel is om de andere paarden beweging te geven en te verzorgen.

Een dag voor vertrek maak ik de zadels en hoofdstellen schoon. Ik haal ze uit elkaar, maak ze schoon en vet ze in met olie. En dan kan het inpakken beginnen. We gebruiken altijd kleine pakken kuil en ik ga dan uit van een half pak per paard per dag. Natuurlijk moet er ook nog krachtvoer mee (brokken/muesli/slobber), dit gaat in een grote rolcontainer. Ook neem ik voedingssupplementen mee die per paard verschillend zijn en wortels, appels, bananen en sinaasappels. 

Ik heb twee hele grote tassen waar de zomer- of winterdekens ingaan. Ik neem ook nog een kruiwagen mee. De overige spullen zoals de mestvork, bezem, voerbakken en drinkemmers liggen standaard in de vrachtwagen.

In de grote concourskast gaan de zadels, hoofdstellen, bandages, peeskappen en alle andere benodigdheden mee. Ik zorg altijd dat ik van alles genoeg mee heb, mocht er wat kapot gaan heb ik altijd reserve, al is het maar voor iemand anders!

Na de laatste training thuis worden de paarden gewassen. De paarden worden met warm water afgespoten en de manen, staart en benen met shampoo gewassen. Dan nog de laarzen poetsen en mijn eigen tas inpakken en dan kunnen we vertrekken!”

“Ik geef de pen door aan springruiter Doron Kuipers.”