IMG_0156
IMG_0156

Tip Sandra van den Heuvel: Wat je ook denkt, je hebt altijd gelijk

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van 2Moons gedragsdeskundige mens en paard Sandra van den Heuvel.

[caption id=”attachment_58984” align=”alignright” width=”398”] Sandra van den Heuvel[/caption]

“Of je nu denkt dat je iets wel of niet kunt: je hebt altijd gelijk. Regelmatig loop ik tijdens de trainingen van paarden tegen geestkracht aan. Dit klinkt zweveriger dan het is. Ik help paarden en hun eigenaren bij het oplossen van problemen met bijvoorbeeld de trailer, maar ook onder het zadel. Soms is een probleem voor het paard echt opgelost en steekt het toch nog even de kop op als de eigenaar het paard weer in handen krijgt. Dat komt niet doordat die eigenaar iets fout doet. Het komt puur doordat de eigenaar nog denkt ‘mij lukt het vast niet’. Het probleem van de eigenaar zit nog in de gedachten. Het paard reageert hier meteen op. Juist daarom wordt tijdens een training van paardenmensen niet alleen het paard, maar ook de eigenaar getraind. Pas wanneer de eigenaar ook het vertrouwen weer helemaal heeft, is de training klaar.

Bewust of onbewust heeft wat je denkt invloed op hoe de training van en omgang met je paard verloopt. Handig om te weten en tegelijkertijd ook heel lastig. Uitgerekend paarden zijn heel gevoelig voor de kracht van jouw gedachten. Waar je bij mensen nog wel een masker kunt opzetten wanneer het jou uitkomt, trapt je paard hier niet in. Wanneer je met paarden werkt moet wat je zegt, doet en wat je denkt overeen komen. Zeg je tegen je paard dat jullie de trailer op gaan en loop je naar de trailer, maar denk je ondertussen dat het vast gaat mislukken, dan kun je er al vanuit gaan dat je paard echt die kar niet op gaat. Het paard voelt de twijfel en heeft vervolgens alle reden aan te nemen dat die kleine rammelende ruimte inderdaad niet veilig genoeg is om in te gaan.

Stuur je gedachten en denk positief. De universele wet is immers dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt voor zowel positieve dingen als voor negatieve. Focus dus op wat je wel wilt, want wanneer je focust op wat je niet wilt, is dat toch wat je krijgt. Onze hersenen registreren namelijk het woord ‘niet’ niet. Wanneer ik je bijvoorbeeld vraag niet aan een roze olifant te denken, dan is de roze olifant er meteen. Hij ziet er misschien bij iedereen net een beetje anders uit, maar toch zit hij meteen in je hoofd.

Ik zal dit illustreren aan de hand van een voorbeeld. Misschien komt het je bekend voor. In de paardenwereld zijn net zoveel meningen als mensen en dat is soms lastig. Het rijden gaat even niet zo lekker, je bedenkt om een keer extra vroeg naar stal te gaan. Zo kun je in alle rust rijden, zonder dat er naar je gekeken wordt. Je zit op je paard en het gaat super. Hij is los, ontspannen en staat er ontzettend fijn aan. Je hebt al tijden niet zo fijn gereden. Dan zie je de lampen in de kantine aan gaan en gaat uitgerekend die stalgenoot die altijd alles beter weet achter het raam zitten. Jij denkt ‘het ging zo goed, als ie nou maar niet…’ en nog voordat je het goed en wel hebt kunnen denken, steekt je paard zijn hoofd al in de lucht. Meteen is de spanning weer terug en krijg je het paard niet meer fijn aan het lopen.

Wat is hier nu gebeurd? Voordat je stalgenoot achter het raam kwam zitten was je met alle vertrouwen aan het rijden. Wat je zei, deed en dacht kwam overeen. Daarna zorgden je gedachten ervoor dat er twijfel ontstond. Je paard voelt dat meteen, zijn leider is weg. Hij denkt ‘waar is het gevaar!’ en gooit zijn hoofd omhoog. Door te denken aan hetgeen waarvan je niet wilde dat het zou gebeuren, heb je dit juist gekregen.

Bedenk dus wat je wel wilt en formuleer je gedachten positief. Je geestkracht is sterker dan je denkt. Natuurlijk heb je ook de juiste technieken en methoden nodig, maar die kun je met de juiste begeleiding gemakkelijk aanleren. Met je gedachten stuur je het uiteindelijke resultaat. Klopt wat je zegt, doet en denkt dan staat je paard binnen no time op de trailer, blijft hij fijn lopen ook als je stalgenoten kijken en gaan dingen veel gemakkelijker.”

“Ik geef de pen door aan Marijke de Pater, dierenarts bij Paardenkliniek Buitenzorg.”
IMG_9968