150818241_ABFweb
150818241_ABFweb

Tip Gert van den Hof: belonen in plaats van straffen

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van paardentrainer Gert van den Hof.

[caption id=”attachment_45341” align=”alignright” width=”300”] Gert van den Hof[/caption]

“Het belonen van je paard is zo belangrijk. Beloon hem als hij iets goed doet, maar beloon hem ook als je zelf nog niet helemaal tevreden bent. Als je alleen maar negatief reageert op je pony of paard, alleen maar straft of corrigeert en nooit beloont, dan beland je in een negatieve spiraal.

Zoek de fout bij jezelf


Stel: je bent in het parcours en je paard tikt er een balk af. Maar hij gaat wél netjes over de finish: beloon je paard. Zoek de fout bij jezelf, jij hebt je paard blijkbaar niet goed voor elkaar. Hij heeft zijn rondje braaf gelopen. Bij de dressuur werkt dit natuurlijk net zo: als je paard de proef uit heeft gelopen (ook al heb je geen winstpunt) dan beloon je je paard. Het gaat niet alleen maar om de sport en presteren, het is een levend dier waar je mee samenwerkt. Dat dier heeft liefde en vertrouwen nodig.

Kriebel


Belonen is simpel: een strijk over de manenkam, een zachte ‘braaaaf’ of een kriebel op de schoft is al voldoende. Je hoeft je paard echt niet iedere keer te belonen met een brokje, dat is niet de bedoeling. Paarden onder elkaar kriebelen elkaar ook op de manenkam en de schoft. En niet zonder reden: het creëert een band en ze vinden het heerlijk. Maak hier dus gebruik van.

Timen


Het timen van een beloning is ook essentieel. Zorg dat je je paard direct beloont zodra het iets goed doet. Als hij goed landt na de sprong: belonen, geeft hij fijn na: belonen, wacht hij netjes voor de sprong: belonen. Het paard moet direct de associatie krijgen ‘Hee, dit doe ik goed!’. Blijf dit herhalen net zolang tot het kwartje valt.

Straffen werkt niet


Onthoud: straffen werkt niet. Als je paard keer op keer scheef springt en hij krijgt van jou een schop of een ruk in zijn mond dan beland je samen in een negatieve spiraal. Eigenlijk werkt het net zo als met honden of kinderen: als je keer op keer op ze foetert, schreeuwt of ze straft en nooit zegt wat goed gaat, kom je geen stap verder. Ik zeg mijn kinderen altijd: ‘Wat er ook gebeurt, je gaat lachend de ring uit!’. Of je nou drie balken eraf hebt of een foutloze rit rijdt: lach!”

“Ik geef de pen aan trainer Johan Hamminga.”

Bron: Bitmagazine
050325571_ABFweb