Instructie
Instructie

Tip Teun van den Broek: Denk logisch na

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springtrainer Teun van den Broek.

[caption id=”attachment_62787” align=”alignright” width=”436”] Teun van den Broek[/caption]

“Zoals Marcelle al aangaf, is communicatie van groot belang. Niet alleen tussen paard en ruiter maar ook zeker tussen trainer, ruiter en ouder en ook tussen de trainer en het paard dat hij voor zich krijgt.

Sinds eind 2014 bestaan mijn werkzaamheden hoofdzakelijk uit het trainen en coachen van ruiters en hun paarden. Door een auto-ongeluk kwam deze fase in mijn leven in een stroomversnelling, maar deze stap was altijd al de bedoeling. Ik ben van jongs af aan bezig geweest met nadenken hoe ik iets moest oplossen, voorkomen, veranderen en verbeteren. Van verschillende mensen heb ik dingen mogen leren, maar begrijpen deed ik het toen nog zeker niet altijd... De “zelf-instructie” die ik op mezelf toepaste zorgde dat de puzzelstukjes uiteindelijk bijeen kwamen.

Deze “zelf-instructie” is vooral een kwestie van logisch nadenken: wat moet ik precies doen? Dit maakte ook dat ik van het begin af aan in mijn lesgeven redelijk makkelijk uit kon leggen wat ik bedoelde, het was alsof ik achterop meereed bij de leerlingen. Stap voor stap uitleggen wat zij moeten doen, tot ze dit onder de knie hebben en dan door naar volgende fases waarin zij zelf meer dingen aan moeten voelen en initiatief moeten tonen, tenslotte moeten ze het in de ring toch ook echt zelf doen.

We hebben allemaal wel eens een baaldag, de ene keer ben je zelf met het verkeerde been uit bed gestapt, de andere dag begint je moeder net op het verkeerde moment over het verkeerde te zeuren... En waar eindigt het dan: in “gevecht” met je paard of pony. Maar besef dat ook deze een mindere dag kunnen hebben, het blijven toch levende wezens, net als wij.

Heb je zo’n dag, ga dan bij jezelf ten rade en vraag je af waarom je zo doet. Longeer je paard, ga naar het bos of laat hem wat extra in de wei, zo kun je de volgende dag rustig verder gaan zonder je voorgaande werk afgebroken te hebben.

Zomaar een tip die aangeeft dat logisch nadenken altijd werkt. Dat je hierin communiceert met jezelf en je paard, sta je in eerste opzicht niet bij stil, maar is wel degelijk zo.

De grootste fout die wij als jonge enthousiaste (spring)ruiters maken, is het te veel en te snel dingen willen doen en bereiken. Fanatisme is goed en nodig om iets te bereiken, maar loop jezelf en je paard niet voorbij. Hierin komt onze taak als trainer ook om de hoek kijken, werk hieraan in de trainingen, bouw trainingen op, maar communiceer ook zeker met ruiter en ouders over de doelen die zij voor ogen hebben.”

“Graag geef ik de pen door aan Kevin Jochems, iemand die als 11-jarig ventje samen met zijn zusje Kelly bij mij kwam trainen en die nu 10 jaar later volop in de publiciteit staat met zijn geweldige prestaties.”