daphne-meulenbroek1
daphne-meulenbroek1

Tip Daphne Meulenbroek: Succes is het resultaat van de manier waarop jij denkt

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van para-dressuuramazone Daphne Meulenbroek.

[caption id=”attachment_64507” align=”alignright” width=”345”] Daphne Meulenbroek[/caption]

Als ik meer gereden had dan…
Als ik in mijn proef nu eens meer…
Als ik meer tijd voor mijn paard zou hebben dan…
Als ik nog maar jonger was dan...
Als ik het talent van Anky had dan…
Als ik nu een beter paard had dan…
Als mijn paard nu eens niet... deed dan…
Als ik die jury heb dan…
Als mijn paard…

Herkenbaar hè? Je herkent vast nog meer van die uitspraken die beginnen met als. Wist je dat het allemaal excuses zijn om ‘fouten of mislukkingen’ goed te praten en dus zwakten te verbergen? Veel mensen zullen zich hier niet bewust van zijn. Niet alleen als je met paarden werkt, maar in je hele leven is er maar één ding waar je onbeperkt zeggenschap en controle over hebt: jouw gedachten. En als je met paarden omgaat kom je er vroeg of laat achter dat je hieraan zult moeten werken om succes te boeken. Hiermee bedoel ik dan niet alleen succes met betrekking tot wedstrijdresultaten, maar ook de kleine successen zoals je paard die eindelijk leert stil staan of eindelijk fatsoenlijk die trailer op loopt.

Werk aan je eigen gedachten, maar hoe? Mijn belangrijkste tip is om te werken aan je zelfvertrouwen, zelfdiscipline en gewoonte door het constant stellen van kleine haalbare doelen. Zorg dat je zelf de controle hebt en stel een concreet plan. Een voorbeeld bij een schrikkerig of gespannen paard: vandaag zorg ik ervoor dat ik ontspannen blijf zitten, diep blijf ademhalen, tussen de oren door blijf kijken, dat ik verbinding houd op twee teugels en voorwaarts blijf rijden. (En dus niet: vandaag wil ik dat mijn paard niet schrikt of vandaag wil ik zonder schrikmomenten rondkomen.)

Werk dus aan je eigen gedachten, want vroeg of laat zal je ontdekken dat succes het resultaat is van de manier waarop jij denkt. Je wordt wat je gelooft. Niet wat je hoopt, wat je wenst, of wat je wilt. Je wordt waar je diep vanbinnen echt van overtuigd bent.

“Ik wil de tip graag doorgeven aan Bart Bax.”
daphne-meulenbroek