Harrie Smolders
Harrie Smolders

Tip Harrie Smolders: Je hebt niets aan het woord ‘pech’

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springruiter Harrie Smolders.

[caption id=”attachment_62589” align=”alignright” width=”407”] Harrie Smolders[/caption]

“Als ik langs de ring sta of mensen na hun rit naar buiten hoor je vaak de trainer analyseren wat er verkeerd is gegaan. Wat ik vaak hoor is: je zat te groot, je zat te dicht of dat was gewoon pech. Vaak wordt dat direct beaamd door de ruiter, want het is ook zo. Maar eigenlijk is het nutteloze informatie, want je kunt er niets mee.

Mensen die het zeggen bedoelen het goed, maar iedereen kan dat zien. Het onderscheidt niet en als ruiter is het informatie waar je niets mee kunt. Er zijn een paar factoren belangrijker dan de plaats van afzet, in de eerste plaats is het belangrijk dat je je paard in de juiste balans bij de sprong brengt. Hij moet het juiste ritme en de juiste snelheid hebben. En ten derde moet hij de juiste spanning en verbinding hebben. Als je probeert te focussen op die drie dan zal je zien dat de afstand ook vaker goed zal zijn.

Dus: verdiep je zelf meer in de oorzaak. Aan het woord pech heb ik een hekel, daar kun je niets mee. Het is belangrijk dat je bouwt aan de juiste mensen om je heen. Stop daar je energie in. Natuurlijk is een paard dat geschikt is voor je doelstelling het belangrijkste. Hem of haar te vinden is een van de moeilijkste dingen van de sport. Maar als je hem eenmaal hebt dan moet je de situatie vinden waarin je hem ziet te behouden.

Wij combineren een handelsstal in combinatie met de topsport. Als je regelmatig verkoopt ben je altijd op zoek naar een nieuw paard. Af en toe komen er ook wat ouderen paarden binnen en zo zou er ook een keer een paard tussen moeten zitten wat ik moet kunnen behouden. Bij het jonge talent zitten te veel uitschieters om te presteren aan de top.

En dan moet je tot slot ook een goede hoefsmid, verzorging en logistieke ondersteuning hebben. Als je energie in deze dingen stopt kan het een week tegen zitten, maar niet drie weken achter elkaar. Dat zit er ergens iets niet goed. Met al deze factoren in orde kan suces niet tegen zitten!”

“Ik wil de pen graag doorgeven aan Wim van de Leegte van VDL. Het lijkt me leuk om van iemand aan de andere kant te horen wat mij moeten doen om de sport zo goed mogelijk te beoefenen.”