koliek
koliek

Tip Katleen Vanschandevijl: Zo voorkom je verstoppingskoliek

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dierenarts Kathleen van Schandevijl.

[caption id=”attachment_67619” align=”alignright” width=”457”] Kathleen Vanschandevijl[/caption]

“Verstoppingskoliek is een vaak voorkomende oorzaak van buikpijn bij het paard. Gelukkig kan dit vaak op een ouderwetse manier opgelost worden. Soms zijn wel intensievere zorgen en verblijf in een paardenkliniek nodig.

Verstopping van de dikke darm komt vaak voor bij de overgang van het weideseizoen naar de stalperiode. Met name in deze periode staan de meeste paarden meer op stal en hebben zelfs een twee tot drietal maanden geen enkele weidegang. Er spelen dan twee belangrijke factoren: aan de ene kant de verandering in dieet en aan de andere kant het vochtgehalte van het dieet.

Het darmstelsel van het paard dient zich telkens opnieuw aan te passen na een dieet van voornamelijk weidegras of toch enkele uren buiten en toegang tot vers gras naar een droog rantsoen. De vertering van hooi vraagt onder andere een aanpassing van darmflora. Deze verandering gebeurt niet in één dag. Een aanpassingsperiode van minstens één week is toch nodig. Paarden vallen aan op de verse strobox en nemen grote hoeveelheden droog voeder op.

Minder beweging


Daarnaast is er ook veel minder beweging wat ook de darmbewegingen vertraagt. Darminhoud blijft langer aanwezig waardoor nog meer water wordt geresorbeerd wat leidt tot drogere darminhoud en eindmest. Dit alles vormt een vatbaarheid tot indrogen en ophopen van darminhoud.

Wat de voeding betreft kunnen enkele tips gemakkelijk toegepast worden. Een gouden regel is dat elke voederwijziging geleidelijk dient te gebeuren. Tijdens de laatste weken van de weidegang kan er al hooi bijgegeven worden op de weide. Hooi in een hooibak of slowfeeder is aangewezen om zandopname te vermijden.

De stalbedekking kan de eerste weken bestaan uit houtkrullen. Houtkrullen zijn te verkiezen op vlaslemen omdat sommige paarden de neiging hebben om verse vlaslemen op te eten. Dit kan leiden tot verstopping van de dunne darm. De kans op een chirurgisch ingrijpen is dan wel groter.

Wateropname


Om verveling tegen te gaan en de duur van hooi-opname te verlengen kan het hooi in een hooinet op neushoogte opgehangen worden. Variatie in ruwvoer zal de darmbeweging ook stimuleren. Variatie kan je inbrengen door luzerne toe te voegen aan het krachtvoeder. Bietenpulp vormt ook een bron van vezels en een bijkomend voordeel, geweekte bietenpulp bevat eveneens veel water.
Onvoldoende wateropname is namelijk één van de belangrijkste oorzaken van verstoppingskoliek.

Maar hoe zorg je dat je paard voldoende water binnen krijgt? Paarden hebben toch al gauw een dertigtal liter water per dag nodig. Ze hebben de neiging om water te drinken kort na of tijdens het eten van hooi. Het is dus belangrijk om water dicht bij het hooi te voorzien. Water in een emmer zal gemakkelijker opgenomen worden dan via een automatische drinkbak. Bij koud weer kan het aanbieden van een emmer lauw water de wateropname doen toenemen. Bevriezen van water is best te vermijden. Preventief de waterleidingen beschermen tegen bevriezing kan door verwarmingselementen en isolatie. Elektriciteit kan echter paarden soms beletten om water te drinken. Toch steeds de aarding grondig controleren. Controleer de waterleidingen ook dagelijks. Je kunt het krachtvoer ook natmaken zodat je paard meer water binnen krijgt.

Een bijkomend laxerend effect kan bekomen worden door in de eerste weken paraffine-olie aan de voeding toe te voegen. Een richt dosering is een paar keer per week 100 tot 200 ml.

Gebitscontrole


Een normaal gebit is belangrijk bij het grondig verwerken van vezels. Voornamelijk bij oudere paarden is een jaarlijkse controle geen overbodige luxe. Wanneer paarden de vezels onvoldoende kauwen door bijvoorbeeld pijnlijke tandpunten, blijven deze vezels te lang en moeilijker verteerbaar.

Beweging is zeer belangrijk voor een goede darmbeweging. Probeer paarden toch nog voldoende beweging en weidegang te geven tenzij de weersomstandigheden het niet meer toelaten. Grotere boxen, loopboxen en speelballen kunnen de beweging van een paard op stal doen toenemen.

Tenslotte kan je best de consistentie en frequentie van de mest controleren. Wanneer de mestballen droger worden en de mestfrequentie afneemt kan dit een eerste indicatie van een op handen zijnde verstopping zijn. Het kan nuttig zijn om in dat geval je dierenarts te raadplegen.”

“De tip zou ik graag doorgeven aan ostheopaat Hymne Rydant.”
fullsizerender