Longeren
Longeren

Tip Maxime van der Vlist: Training, herstel- en rustdagen

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone Maxime van der Vlist.

[caption id=”attachment_68696” align=”alignright” width=”452”] Maxime van der Vlist[/caption]

“Het wedstrijdseizoen is in volle gang. Één van de belangrijkste voorwaarden is dat je paard lekker fit is en goed in vorm hebt voor je wedstrijd. Het is dus van groot belang dat je een goed trainingsschema maakt. Hierin maak je voor jezelf een planning met als einddoel dat je paard in vorm en fit is voor je piekmoment op wedstrijd. Zeker als je volop in het wedstrijdseizoen zit met meerdere belangrijke wedstrijden achter elkaar, moet je je paard op het goede moment laten herstellen en rusten van de vorige wedstrijd/training.

Je traint natuurlijk naar je wedstrijd toe en dat is een heel belangrijk proces om een goed resultaat te rijden. Zorg dat je paard bijvoorbeeld niet té moe is of juist niet veel teveel energie heeft. Het rijden van de basis is voor elk niveau zeer belangrijk en naarmate de wedstrijd dichterbij komt, ga je steeds meer proefgericht trainen. Je rijdt een paar keer je proef door zodat je weet welke oefeningen er in voor komen. De oefeningen die minder goed gaan rijd je natuurlijk vaker dan de oefeningen die makkelijker gaan. Om je paard één dag voor de wedstrijd boxrust te geven is (vaak) niet de beste manier.

Longeren


Een rustdag betekent niet dat een paard altijd boxrust heeft. Het kan ook goed zijn voor je paard om eens lekker aan de longeerlijn te spelen zonder bijzetjes of hem lekker extra lang in de wei/paddock te zetten. Als het weer het toe laat is het heerlijk voor een paard om eens een keer lekker een buitenrit te maken, dat is voor een paard echt ontspanning en eens wat anders dan alleen maar de piste of een wei.

In een hersteltraining staat de basis voorop en train je niet proefgericht. Je paard goed over de rug rijden, lengtebuiging rijden en simpele basis oefeningen rijden zoals wijken, kleine tempowisselingen en overgangen is goed tijdens een hersteltraining. Zo’n herstel training is dus heel goed na een wedstrijd of een zware training. Je kan bijvoorbeeld niet elke dag alle zware oefeningen rijden.

Aangepast schema


Ieder paard reageert anders op de training, herstel- en rustdagen. Probeer dus een goed passend en geschikt trainingsschema voor jezelf en je paard te maken. Let wel op: niet iedereen en niet elk paard kan hetzelfde trainingsschema hebben!”

“Ik geef de tip door aan Anne Meulendijks.”
IMG_7187