camera
camera

Tip Dirk Caremans: Rust en geduld

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van de Belgische paardenfotograaf Dirk Caremans.

[caption id=”attachment_68164” align=”alignright” width=”341”] Dirk Caremans. Foto: Leanjo De Koster.[/caption]

“Als je je paard wilt fotograferen, zijn er voor mij twee gouden regels: rust en geduld.

Voor je eraan begint zoek je een rustige plaats met een mooie achtergrond. Met een rustige plaats bedoel ik dat je het ‘model’ van daaruit best ziet en je geen andere paarden of mensen ziet. De achtergrond moet er een zijn waar je paard vanaf springt. Dus geen zwart paard voor een donkere achtergrond.

Daarna zoek ik een rustige persoon om het paard vast te houden, vaak kom ik dan uit bij de grooms omdat die het meest contact hebben met de paarden en deze er zich meestal goed bij voelen.

Je hebt niks aan het touw trekkende en wild zwaaiende eigenaren die je paard alleen maar angstig maken. Dan zie je vaak enkel beelden van paarden met het hoofd de lucht in, een verschrikkelijke onderhals en angstige ogen.

Je houdt nog een tweede persoon achter de hand als hulpje, andere personen mogen blijven als ze stil en rustig kunnen blijven, anders weg ermee.

Maak voordat begint enkele testbeelden, kijk of je belichting goed is zodat je je daarna kan concentreren op je beeld. Indien je camera een high speed instelling heeft wat betreft het aantal beelden per seconde gebruik dan de hoogste snelheid, je zal zien dat dit handig is.

Standfoto


Hoe je je paard fotografeert is je eigen keuze maar als je een traditionele standfoto wilt maken, zorg dan dat je de vier benen ziet.  De twee voorbenen wat uit elkaar en de achterbenen wat dichter bij elkaar. Je hebt dat alvast wel eens gezien op de folders van de hengstenhouders.

Zodra je paard staat, willen we graag dat hij attent kijkt en in de richting die jij wil. Daar komt onze tweede persoon in actie en die laat je daar naar toe gaan waar jij wilt dat het paard kijkt. Jelaat hem zijn naam roepen of een geluidje maken, zodat het paard naar hem kijkt. Jonge paarden zijn daar vaak onmiddellijk mee te vangen, een wat oudere, ervaren rot denkt wellicht ‘wat willen ze nu weer van mij?’. Je kunt dan iemand met een ander paard aan laten komen lopen in de kant die je wilt dat het paard opkijkt.

Knipperen


Een paard knippert tweemaal zoveel als een mens met zijn ogen, dus weest niet te beroerd om teveel beelden te maken. Dan heb je er zeker eentje bij waarop hij de ogen helemaal open heeft.

Ik hoop dat deze paar eenvoudige tips jullie al wat geholpen hebben en ik zou zeggen: fotograferen maar. En als je dat in alle rust en met geduld doet, zul je zien dat het het ook best gezellig is.”

“Ik wil de tip graag doorgeven aan eventingamazone Sanne de Jong.”
caremans-d-caen14l4474