eventing
eventing

Tip Sanne de Jong: Doe eens iets anders

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van eventingamazone Sanne de Jong.

[caption id=”attachment_61480” align=”alignright” width=”420”] Sanne de Jong[/caption]

“Het is natuurlijk al veel vaker gezegd en geschreven, maar afwisseling in het werk vind voor paarden echt belangrijk. Voor ruiters is het trouwens ook niet slecht denk ik. De afgelopen weken hadden onze beste eventingpaarden een beetje vakantie en toen merkte ik al snel hoe blij ze worden als er iets te beleven valt.

Bij ons op stal is er voor de eventingpaarden in het seizoen eigenlijk automatisch wel veel afwisseling. Dressuur, springen, terreintraining en conditietraining wisselen elkaar dan volop af. Nu in de voorbereiding gedurende de wintermaanden heb ik weer gemerkt hoe belangrijk die afwisseling is. Deze maanden doe je al snel wat meer dressuurwerk in de rijbaan en dat vinden zeker de paarden die meer variatie gewend zijn al snel saai. Na drie dagen als dressuurpaard is een bosrit vaak een prima afwisseling. De paarden worden lekker vrolijk van en meestal gaan ze ook gewoon beter een dag later. In het bos kun je trouwens ook prima dressuurmatig wat oefeningen ‘oefenen’.

Ook de aan jonge paarden paarden merk ik dat ze vaak beter worden als ze eens een dag iets anders doen. En dat hoeft niet zo spectaculair te zijn hoor. Als je een heel groen paard hebt is een bosrit misschien wel helemaal geen optie. Toch vind ik ook dan afwisseling belangrijk. Wij rijden de vierjarige paarden meestal niet meer dan driemaal per week. Op de andere dagen gaan ze lekker naar buiten of longeren we ze. Dat houdt ze fris en heel vaak merk je dat alles weer wat makkelijker gaat na een dag wat anders doen.

Het is dan ook net alsof ze er weer over nagedacht hebben en met meer plezier aan het werk gaan.”

“Ik geef de tip door aan collega eventingamazone Renske Kroeze.”